Київ майбутнього – офіси та хмарочоси: як зберегти історичні будівлі столиці?

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Київ змінюється дуже стрімко. Столична влада щорічно реконструює площі та вулиці, з'являються нові готельні об'єкти й офісні будівлі, тільки ось історичні частини міста поступово перетворюються на зони ділової активності. Влада запевняє, що реконструкція лише поліпшить презентабельність історичних фасадів і всі роботи спрямовані на збереження історичних пам'яток. Так, три роки тому мер Києва Віталій Кличко заявив, що міська влада планує знайти оптимальне проектне рішення, щоб зберегти залишки історичного міста в структурі суспільного простору центру, який будується. Однак реалії виявляються дещо іншими. 19 квітня суд заарештував бізнес-центр у центрі Києва, що належить Dragon Capital. Будівля БЦ є пам'яткою культурної спадщини й мало місце лише історико-містобудівне обґрунтування реабілітації будівлі-пам'ятки архітектури місцевого значення. У 2009 році КМДА надала дозвіл на проектування та реконструкцію будівлі з будівництвом офісного комплексу з підземним паркінгом.

Як вказується в тексті рішення суду, в рамках кримінального провадження розслідується зловживання службовим становищем посадових осіб Департаменту містобудування і архітектури КМДА та незаконна видача дозвільних документів, що спричинили тяжкі наслідки.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв зберегти унікальну археологічну знахідку на Поштовій площіСказано 2 березня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Слово і Діло» дізналось, як зупинити руйнування історичних будівель і що необхідно для збереження культурної спадщини столиці.

Експерт у сфері нерухомості Олег Приходько підкреслив, що всі розуміють, що стародавня архітектура міста, яка пережила авіабомбардування Другої світової війни й згодом була знівечена радянською забудовою, підлягає збереженню для нащадків.

Але для того, щоб майбутні покоління змогли милуватися історією, вже сьогодні необхідно вжити важливих заходів для її збереження, уточнив він.

«Перше – це законодавча база. Необхідно під пильним наглядом держави передати частину нерухомості в приватну власність із зобов'язанням реставрації та збереження. Як альтернативу можна було б передавати в довгострокову оренду будівлі під зобов'язання їх реставрації», – пояснив експерт.

Друге, що необхідно, – знайти кошти всередині держави для ремонту, реконструкції та реставрації всіх історичних пам'яток, констатував він.

«Звичайно ж, це непросто в умовах сучасного бюджету, але якщо ми хочемо в майбутньому побачити не лише офіси та висотки, але й будівлі, яким понад 100 років, про них необхідно піклуватися вже сьогодні й щодня. Сучасні реставраційні матеріали готові відродити будь-яку історичну цінність, захистити від зовнішнього впливу та підтримувати протягом багатьох років», – зазначив експерт.

На його думку, одним із найважливіших аспектів, який може знищити історію міста, є питання цінності земельних ділянок у центральних та історичних районах міста.

«Забудова центру міста елітним житлом – це високоприбутковий бізнес», – акцентував фахівець.

На жаль, деякі «бізнесмени» в гонитві за прибутком готові піти на те, щоб знищити старовинну будівлю й на її місці збудувати сучасну висотку. Періодично ми дізнаємося зі ЗМІ, що на якомусь історичному об'єкті сталася пожежа з невідомих причин. У результаті таких пожеж гине історія й звільняється місце для новобудов.

«Так само, видаючи дозволи на будівництво, а згодом у процесі будівництва, контролюючи дотримання містобудівних норм, держава часто не звертає уваги як на зовнішній вигляд нових об'єктів, так і на їхню висотність. У підсумку з'являються і «будинки-монстри», і хмарочоси поблизу соборів і церков», – додав він.

На його переконання, збереження історичних пам'яток архітектури має розглядатися в рамках різних програм і законів.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє завершити реконструкцію Пейзажної алеї у 2018 роціСказано 12 січня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Це і розробка генерального плану міста, і приведення до єдиних правил норм забудови, і впровадження зонінгу, і розвиток міста як туристичного центру, і безліч інших аспектів», – резюмував Олег Приходько.

Нагадаємо, взимку цього року мер Києва Віталій Кличко пообіцяв, що цьогоріч буде завершена реконструкція Пейзажної алеї.

Також у планах столичного мера відкрити відновлену Володимирську гірку навесні 2018 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: