Нове підвищення мінімалки: в чому ризик та чи прискорить це інфляцію?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Рівень життя населення залишається низьким, тому підвищення мінімалки істотно не вплине на ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви про те, що є підстави для підвищення мінімальної зарплати вже сьогодні.

«У цій ситуації важливо піднімати не лише мінімалку, а й усі соціальні стандарти – прожитковий мінімум, пенсії, щоб усе було синхронно. Коли відбулося підвищення мінімалки до рівня 3200 гривень, то з одного боку, це нібито й непогано, а з іншого – частина працівників перейшли на неповний робочий день, частина – в тінь, при цьому прожитковий мінімум залишився на тому самому рівні», – зазначив Юрчишин.

Тому якщо влада так піклується про соціальне покращення, то потрібно всі мінімальні стандарти підвищувати синхронно, додав фахівець.

На його думку, лише в такому разі не буде розриву між тими, хто отримує зарплату, близьку до мінімальної, й тими, хто має дуже низькі доходи.

«Ну й можливості загальної купівельної спроможності поліпшуються», – уточнив він.

Як пояснив економіст, сьогодні зарплата не є основним інфляційним чинником, набагато більше впливає адміністрування на різних ринках, зокрема комунальних послуг.

«Другим інфляційним фактором є валютні шоки. Але найближчим часом і комуналка триматиметься, оскільки прибрали зимові нарахування, а валюта поки більш-менш стабільна. Навіть якщо підвищення мінімалки відбудеться за кілька місяців, то навряд чи інфляційні очікування будуть занадто великими», – акцентував Юрчишин.

Він нагадав, що минулого року ризики негативних наслідків через підвищення мінімалки були набагато сильнішими, але тим не менш підвищення відбулося.

«Ситуація в 2017 році була кращою, ніж у 2016-му, навіть враховуючи те символічне зростання, яке ми маємо зараз. І якщо при цьому обережно управляти економічними процесами, то позитивні зміни відбуватимуться», – підкреслив він.

За його словами, головне «але» пов'язане з раціональністю політики.

«А раціональність зі знаком питання. Наближаються вибори. Є ризик, що дедалі більше рішень матимуть популістський характер. Головне, щоб це було зважене рішення. Адже вже починається передвиборна хвиля, а з осені вона буде ще активнішою», – резюмував Василь Юрчишин.

Згідно з прогнозом МЕРТ, середньорічна мінімалка складе в 2019 році 4600 гривень, в 2020 році – 5400 гривень, а в 2021 році – 6200 гривень.

18 лютого 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2018 році середня зарплата становитиме близько 10 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: