Савченко звинуватила СБУ в тортурах

Читать на русском
Народний депутат Надія Савченко назвала тортурами намір слідства примусово взяти в неї зразок слини.

Народний депутат Надія Савченко назвала тортурами намір слідства примусово взяти в неї зразок слини.

Як інформує «Слово і Діло», про це вона заявила на засіданні Шевченківського районного суду Києва, який має вирішити, чи має право СБУ взяти цей біологічний зразок.

Савченко провалила обіцянку продовжувати голодування до свого звільненняНардеп не дотримала слова й перервала голодування, яке оголосила на знак протесту проти арешту за підозрою в підготовці терактів і поваленні державної влади.

«Я вважаю й буду вважати будь-яке фізичне застосування до мене сили й відібрання будь-чого фізичного у мене, враховуючи частину мого тіла, я буду вважати тортурами й чинити спротив», – заявила Савченко і пообіцяла скаржитися на такі дії до відповідних інстанцій.

Адвокат Савченко Дмитро Бугай зазначив, що примусове взяття біозразків принижує честь і гідність народного депутата, а також суперечить кільком нормам міжнародного законодавства. Юрист розповів, як виглядатиме процедура відібрання слини. За його словами, Савченко заламають руки, вставлять до рота спеціальний інструмент і візьмуть зразок.

Головуюча на засіданні суддя розповіла, що жіночу слину, з якою хочуть порівняти біозразок Савченко, знайшли на телефоні марки Blackberry, який був вилучений 24 грудня 2017 року.

Зараз у засіданні суду оголошена перерва.

Як повідомлялося, на одному з телефонів у справі проти Савченко знайшли слину жінки, й тепер слідство хоче перевірити, чи належить вона народному депутату. Однак Савченко відмовилася добровільно здати біозразок, тому СБУ звернулася з клопотанням до суду, щоб той дав дозвіл на примусове взяття слини.

У п'ятницю, 13 квітня, Надія Савченко не змогла завершити процедуру перевірки на детекторі брехні через стан здоров'я.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: