ВС заборонив банкам підвищувати пеню за простроченими кредитами

Читать на русском
Верховний суд України ухвалив рішення, згідно з яким завищена пеня за прострочений платіж за кредитом є незаконною.

Верховний суд України ухвалив рішення, згідно з яким завищена пеня за прострочений платіж за кредитом є незаконною.

Повідомляє «Слово і Діло», про це йдеться в рішенні ВС/КЦC № 487/7824/15-ц від 6 березня, пише Ubr.ua.

В Ощадбанку пояснили, чому закривають відділенняДержавний Ощадбанк закриває велику кількість відділень, враховуючи їх економічну ефективність.

Виходячи з матеріалів справи, позичальник уклав із банком договір відновлювальної кредитної лінії, за яким отримав споживчий кредит на суму 807 тис. грн під 17,5% річних. Також договором була передбачена пеня в 17% за кожен день прострочення платежу.

За позовом позичальника цей пункт договору був визнаний судами недійсним, з чим погодився й Верховний суд. При цьому банк наполягав, що клієнт був ознайомлений зі змістом кредитного договору перед його укладанням.

Суд, посилаючись на статтю 18 закону «Про захист прав споживачів», визнав розмір пені несправедливою, таким, що суперечить принципам розумності й сумлінності, оскільки такий пункт договору встановлює вимогу щодо сплати непропорційно великої суми компенсації (понад 50% вартості продукції).

Як повідомлялося раніше, Національний банк України придумав, як банкам розібратися з проблемними кредитами одного загального боржника. Нацбанк має намір запустити пілотний проект з урегулювання проблемної заборгованості в банках, які мають загальних боржників.

Нагадаємо, Нацбанк анонсував збільшення ліміту обов'язкового фінансового моніторингу операцій удвічі – до 300 тисяч гривень.

Також Національний банк України оштрафував одразу три банки за виявлені ознаки ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: