Курс валют: чи є ризик різкого падіння та коли це може відбутися?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Нинішнє зміцнення гривні дійсно може бути, образно кажучи, затишшям перед бурею, проте різкі коливання будуть ближче до виборів. Річ у тім, що нам, звичайно, говорять про ринкове управління, але курс у нас формується вручну, за допомогою інструментів управління НБУ, й той, хто має доступ до інформації про подальші плани, може отримати вигоду від різкої зміни курсу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи зміцнення гривні та коливання курсу валют.

«В інтересах будь-якої держави підтримка нацвалюти на стабільному рівні. В нас цього не відбувається. В нас має місце різке падіння гривні, коли втрачають усі учасники економічного процесу, крім тих, хто має доступ до інформації й може використовувати інструменти НБУ, щоб гривню опустити в ціні й, відповідно, заробити на цьому», – зазначив Невмержицький.

Приблизно така маніпуляція була кілька років тому, коли курс протягом тижня впав удвічі, нагадав він.

Як змінювався курс гривні за останні 12 місяців?Гривня продовжує потроху відвойовувати в долара позиції, в той час як євро не перестає дорожчати. «Слово і Діло» підготувало огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців.

На думку експерта, не виключено, що те, що зараз курс зміцнився, цілком може бути затишшям перед бурею, з огляду на політичну ситуацію, але різкі стрибки курсу почнуться ближче до виборів.

«Дійсно, останнім часом не було різких стрибків, припинилася «чистка» банків, і це дозволило економіці вирівнятися, але лише мінімально», – додав він.

Однак на сьогодні, уточнив експерт, у нас найгірші економічні показники на пострадянському просторі, ми серед найбідніших країн Європи.

«14% інфляції – це дуже високий показник. Більш ніж удвічі вищий, ніж у РФ, яка перебуває під міжнародними санкціями. Це показник неграмотної економічної політики. Тому те, що зараз курс зміцнився, хоч і є стабілізацією, але тимчасовою», – пояснив Невмержицький.

За його словами, зміцнення гривні, якщо воно проходить швидко, також невигідне для економіки.

«Інфляція має бути на рівні 2,5%, а співвідношення з курсом – максимально рівним. Тому, на жаль, у нас може відбутися падіння курсу, враховуючи ту модель, що формується», – підкреслив експерт.

Різкого падіння курсу, ймовірно, не допустять, припустив він.

На його думку, курс на такому рівні, як зараз, протримається до початку 2019 року, до моменту, коли стане актуальним питання виборів.

«Коливання курсу можливі в діапазоні 1,5 гривні. Згідно з бюджетними показниками, курс має підтягнутися до 30 гривень за долар. Його підтягуватимуть. Сезонні коливання навряд чи перевищать 30 гривень. У період виборів – так, можливі різкі стрибки. Восени – лише сезонні коливання. Літо – період відпусток. Гривня зміцнюється, люди продають валюту. Тому різких стрибків не буде до виборчого етапу», – резюмував Євген Невмержицький.

Огляд динаміки курсу валют у країні за останні 12 місяців – у матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: