Розслідування справи «Роттердам плюс»: що загрожує членам НКРЕКП

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

З одного боку, добре, що хоч і з великим запізненням, але взялися розслідувати справу щодо «Роттердам плюс», але з іншого – НАБУ точно не є компетентним у цьому питанні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін, оцінюючи розслідування НАБУ справи проти НКРЕКП через формулу «Роттердам плюс».

«У НАБУ просто немає потрібних фахівців, тому розслідувати цю справу буде вкрай складно. Єдиний вихід – залучати закордонних чи вітчизняних фахівців, які можуть проаналізувати процедуру з економічної та енергетичної точок зору та з'ясувати, наскільки взагалі адекватним є застосування «Роттердам плюс», тому що до формули є багато питань», – констатував енергетик.

На його переконання, розслідування проходитиме дуже довго.

Віялові відключення: чому формула «Роттердам+» не поліпшила ситуацію в енергетиціВ Україні вже понад півроку ціноутворення електроенергії прив'язане до індексу API 2 на вугілля в портах Нідерландів і вартості його доставки в Україну. Незважаючи на реформаторський запал, Кабмін із завидною постійністю вже третій рік поспіль запроваджує режим надзвичайних заходів в українській енергетиці.

«За великим рахунком, ідеально було б, якби НКРЕКП анулювала формулу. Однак довести провину будь-кого з НКРЕКП та їхній зиск від цього рішення буде практично неможливо. Та й узагалі не виключено, що могла бути команда згори саме з таким розрахунком. Завершиться цей процес нескоро», – припустив Саприкін.

Також експерт не виключив ще одного сценарію щодо НКРЕКП.

«Непублічно можуть домовитися про оновлення, кадрові зміни в НКРЕКП. Цей крок потрібен АП, щоб зняти невдоволення та негатив з боку населення», – зазначив Володимир Саприкін.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко затвердив план ротації членів НКРЕКП у березні цього року.

Докладніше про ситуацію в енергосистемі країни – в матеріалі «Віялові відключення. Чому формула «Роттердам плюс» не поліпшила ситуацію в енергетиці».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: