Що пропонують для боротьби з тіньовим ринком тютюнових виробів?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

4 квітня уряд ухвалив постанову «Про деякі питання маркування тютюнових виробів», якою змінив акцизні марки, в тому числі колір. З 1 липня виробники зможуть використовувати лише нові акцизні марки на сигаретах. Випущені раніше сигарети з марками старого зразка продаватимуться паралельно. Таким чином, уряд почав боротьбу з тіньовим ринком тютюну.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав гендиректор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

«Цей ринок є більш прозорим, ніж практично всі інші в нашій країні, завдячуючи міжнародним виробникам. Але збільшення акцизів призвело до збільшення ціни на тютюн. У результаті існує попит на здешевлення вартості кінцевої продукції. І це можна зробити переважно за рахунок акцизів», – зазначив Дорошенко.

Тому сьогодні можна зустріти сигарети з підробленими акцизними марками, підкреслив він.

«Крім того, частина акцизних марок завжди підлягає утилізації органами Фіскальної служби з різних причин. Але «знищені» акцизні марки завжди потрапляють на готову продукцію. Це стосується як тютюнового ринку, так і алкогольного», – уточнив експерт.

За його словами, на Україну припадає 12% контрабандного ринку сигарет ЄС, за даними KPMG, що становить майже 800 тисяч пачок сигарет на день.

«І зрозуміло, що саме для нелегального експорту може використовуватися значна частина підроблених акцизних марок. Хоча для такого експорту використовуються й сигарети взагалі без акцизних марок», – додав він.

«Усе це говорить про бажання уряду знизити долю тіньового сектору, піднявши збір до державного бюджету напередодні чергового підвищення мінімальної заробітної плати та соціальних виплат, яке також планується з 1 липня, як і запровадження нового зразка акцизної марки», – резюмував Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, в державному бюджеті на 2018 рік закладено 32,6 мільярда гривень надходжень до Державного дорожнього фонду від акцизів на паливо.

Додамо, екс-голова ДФС Роман Насіров запевняв, що Кабмін затвердить мінімальні ціни на тютюнові вироби, однак провалив обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: