До Житомира не повернулися космічні технології, як обіцяв перед виборами Порошенко

Читать на русском
Петро Олексійович після того, як став президентом, не виконав свою передвиборчу обіцянку повернути до Житомира космічні технології. В цьому він запевнив багатотисячний натовп на центральній площі міста.
Слово і Діло

До виборів залишився рівно рік, і ми вирішили уважніше придивитися до обіцянок президента, тому що час підбивати підсумки, що з обіцяного вдалося втілити в життя Петру Порошенку. А в День Космонавтики особливо актуально буде згадати провалені запевнення з передвиборчої риторики Петра Порошенка, який обіцяв повернути до Житомира найкращі світові технології та високий рівень космічної науки.

Таку обіцянку він дав 11 квітня 2014 року в Житомирі під час свого передвиборчого туру, нагадує «Слово і Діло». Напередодні Дня космонавтики Петро Порошенко та Віталій Кличко виступали на центральній площі міста, де зібралися близько трьох тисяч людей. Порошенко зі сцени пообіцяв «відродити український космос» і зробити в Житомирі фонтан, кращий, ніж у Вінниці.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

«Не випадково перший день нашого з Віталієм (Кличком – ред.) туру Україною почався з Житомира. Сьогодні ми в Житомирі, тому що завтра – 12 квітня, а Житомир є столицею української космонавтики, й ми все зробимо, щоб повернути найкращі світові технології й найкращий рівень космічної науки до Житомира. Тут ми відродимо український космос ... Хто був у Вінниці, той бачив вінницький фонтан! У Житомирі буде ще кращий», – пообіцяв майбутній президент.

Складно сказати, чому Петро Олексійович вирішив, що Житомир був столицею української космонавтики. Можливо, тому, що в цьому славетному місті понад сто років тому народився засновник практичної космонавтики та ракетобудування Сергій Корольов? У кожному разі, повертати колишню космічну славу до Житомира довелося б не один рік, тому що «відродження» слід було б починати майже з нуля.

Через чотири роки «Слово і Діло» вирішило з'ясувати, як виконує свою обіцянку президент, і звернулося до Державного космічного агентства України, де нам повідомили, що розвиток космічної науки в місті Житомирі не належить до завдань ДКА. Щодо масштабів всієї країни, то зараз Агентство розробляє проект загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2018-2022 роки.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв побудувати в Житомирі фонтан «краще вінницького»Сказано 12 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації у відповідь на наш запит щодо відновлення технологій і підвищення рівня космічної галузі в Житомирі повідомив, що в місті є музей космонавтики імені С. П. Корольова, в якому проводяться міжнародні науково-практичні конференції та виставки, проте на грантові та спонсорські кошти.

У Міністерстві освіти нам повідомили, що в Житомирському державному університеті ім. Івана Франка в рамках роботи Астрономічного науково-дослідного центру ведуться дослідження в області астрофізики.

Оскільки в президента залишився лише рік на те, щоб зробити із Житомира столицю української космонавтики, а це практично неможливо, то його передвиборчу обіцянку вважаємо не виконаною.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Порошенко дав 287 обіцянок, з яких 121 виконав, а 80 – провалив.

Скільки обіцянок із передвиборчої риторики виконав Порошенко – на інфографіці.

Також ми писали, як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: