Медицина: що обіцяли мажоритарники Сумської області

Читать на русском

Слово і Діло» продовжує аналізувати, як політики виконують свої обіцянки. Сьогодні ми подивимося, що депутати-мажоритарники Сумскої області обіцяли у сфері медицини.

Загалом, як провалених, так і виконаних запевнень у сфері медицини небагато. Андрій Деркач заявив, що в березні 2017 року проведе круглий стіл щодо госпітальних округів. Наприкінці травня засідання круглого столу відбулося, й за його результатами на адресу прем'єр-міністра скерували звернення про необхідність створення в області не чотирьох, а шести госпітальних округів.

Микола Лаврик у передвиборчій програмі 2014 року обіцяв домогтися створення механізму ефективного контролю якості медичних послуг. У 2017 році йому випала така нагода, коли він підтримав урядовий законопроект щодо медичної реформи на первинній ланці. Цей закон змінює систему взаємовідносин між лікарем та пацієнтом за рахунок можливості обирати сімейного лікаря.

Олег Медуниця в червні 2017 року запевнив, що віддасть свій голос за призначення Уляни Супрун міністром охорони здоров'я, коли Гройсман закликав парламент призначити її на посаду. Тоді голосування провалилося. В жовтні народні депутати подали до суду на прем'єр-міністра в зв'язку з бездіяльністю в питанні призначення міністра охорони здоров'я. Між тим Уляна Супрун й досі залишається виконувачкою обов'язків міністра охорони здоров’я.

Провалив свою перевиборчу обіцянку Ігор Молоток, який завірив що на законодавчому рівні доб'ється запровадження системи державного медичного страхування. Але на сайті ВРУ не зареєстровані законопроекти про страхову медицину. На підставі Конституції України медицина є безкоштовною.

Вітчизняна медицина: кому українці довіряють своє здоров’яБільшість громадян України лікують в державних закладах, але проти поїхати лікуватися за кордон – дослідження.

Щоправда, другу «медичну» обіцянку прописану в передвиборчій програмі Молоток виконав. Він обіцяв сприяти підвищенню заробітної плати медичним працівникам. У 2013 році він ініціював проект закону щодо соціальних гарантій для працівників культури, освіти та охорони здоров'я. Цей законопроект був відхилений і знятий із розгляду.

Через рік Молоток голосував за бюджет-2014, який передбачав зростання пенсій і зарплат бюджетникам, зокрема й медичним працівникам.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше «Слово і Діло» писало про те, що набула чинності медреформа Супрун. Також ми писали про плюси та мінуси реформи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: