Україну вперше запросили на зустріч G7: хто вплинув і з чим це пов'язано?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Безумовно, те, що голова МЗС України візьме участь у зустрічі, добре, але це має радше символічне значення, аніж практичне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи інформацію про те, що міністра закордонних справ України Павла Клімкіна вперше запросили на зустріч голів МЗС країн G7.

«Звичайно, важливо, що Клімкіна запросили на зустріч G7. Але це сталося з низки причин. По-перше, «Велика сімка» завжди запрошує двох-трьох чи навіть п'ятьох прем'єрів, міністрів із різних держав, які не належать до G7, але які водночас можуть прояснити певну ситуацію й складнощі, важливі з точки зору представників G7», – зазначив Бондаренко.

Клімкін важливий не стільки як міністр закордонних справ України, скільки як представник країни, що сьогодні перебуває в прямій конфронтації з РФ, уточнив він.

«Інтерес представників «Великої сімки» не в тому, як облаштувати Україну, як поліпшити ситуацію або шукати шляхи для України, а в тому, що робити з Росією. Клімкін цінний саме в цьому контексті», – підкреслив політолог.

Крім того, на те, що Клімкіна запросили взяти участь у зустрічі «Великої сімки», вплинула Канада, зокрема міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, додав експерт.

«Потрібно говорити відверто. У Фріланд є певні лобістські можливості. Виходячи із зовнішньої політики Канади вона розглядає Україну як один з елементів консолідованої західної політики щодо Росії», – акцентував Бондаренко.

За його словами, під час зустрічі можуть бути розглянуті економічні питання, але, скоріш за все, на рекомендаційному рівні.

«Також потрібно розуміти, що тема миротворчого контингенту для Донбасу навряд чи порушуватиметься на цій зустрічі. Миротворці – не те питання, яке вирішується «Великою сімкою», – пояснив він.

«У «Великої сімки» немає бачення того, що робити з Україною. Навряд чи найближчим часом у нас поліпшиться інвестиційний клімат і Україна стане тим тигром, який цікавитиме з економічної точки зору G7. Тому навряд чи щось радикально зміниться на предмет розгляду якихось економічних проектів, пов'язаних з Україною», – резюмував Кость Бондаренко.

За даними «Слова і Діла», міністр закордонних справ Павло Клімкін пообіцяв, що в 2018 році Україна відкриє нове Генконсульство в Канаді, в Едмонтоні. Повне досьє голови МЗС України – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: