Зустріч Меркель і Порошенка: чи може Німеччина вплинути на РФ та як?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Склалася дуже крихка конструкція, тому складно прогнозувати, але відносини з Німеччиною в України на сьогодні, напевно, на найвищому рівні за всі роки незалежності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи візит президента України Петра Порошенка до Німеччини для проведення переговорів з Ангелою Меркель.

«Наразі відносини з Берліном у Києва на найвищому рівні за всі роки незалежності, якщо врахувати інтенсивність переговорів, відкритість. Двостороннє співробітництво перебуває на високому рівні, що раніше було майже неможливим, адже Україна перебувала в тіні РФ. Це дуже сильно впливало на німецько-українські відносини», – зазначив Дяденко.

На його думку, поїздка Порошенка до Меркель – це свого роду звіряння годинників. Позиція Німеччини щодо Донбасу не змінювалася, і є підстави вважати, що не зміниться найближчим часом.

Опитування: Меркель втратила підтримку значної частини електоратуКанцлер Німеччини Ангела Меркель втратила підтримку значної частини електорату, про це свідчать результати опитування громадської думки.

«Але в зв'язку з новими обставинами, факторами, зокрема санкціями з боку США, ситуацією в Сирії, на яку відреагує міжнародне співтовариство, саме Німеччина може стати тією державою, що запропонує РФ якийсь компромісний варіант, вплине й просуватиме ідею миротворців у ОРДЛО», – пояснив фахівець.

«Тобто в цій ситуації, коли Росія відчуває всебічний тиск, можливо, Путін погодиться на пропозицію Меркель і піде назустріч, щоб не посилювати конфронтацію із Західною Європою. Адже в РФ і так уже сильна конфронтація з Америкою, й тепер Путіну якраз необхідне певне послаблення. Спроби вирішити ситуацію в Україні при впливі Німеччини й можуть стати для Путіна таким послабленням тиску», – уточнив він.

За його словами, під час переговорів важлива тема «Північного потоку-2», й досягти компромісу можна, попри те, що Німеччина підтримує проект, а Україна – ні.

«Можливо, будуть досить жорсткі вимоги щодо поставок. Та й ситуація із самим будівництвом також непроста. Можуть бути поставлені такі умови, що для РФ не буде вигідним будівництво, будуть труднощі з пошуком фінансування, а отже, доведеться витрачати кошти з власного бюджету», – додав експерт.

Другий момент може бути пов'язаний із жорстким регулюванням самих поставок, підкреслив він.

«Той ефект, на який розраховує РФ, тобто отримати додатковий контроль, не буде досягнутий, і це від самого початку дадуть зрозуміти РФ», – резюмував Михайло Дяденко.

Раніше в МЗС України повідомили, що в під час зустрічі, ймовірно, буде узгоджена тактика щодо миротворців на Донбасі.

Відзначимо, напередодні візиту до ФРН Порошенко закликав Німеччину переглянути ставлення до «Північного потоку-2».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: