Пенсії ОРДЛО: проблема виплат і посередництво Червоного Хреста

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Річ у тім, що навіть якісь успішні міжнародні приклади вирішення соціальних проблем у таких ситуаціях згадати складно. Якщо починається війна, то жодні виплати не здійснюються. Це буде українське ноу-хау, якщо ми до цього додумаємося.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи заяву голови Донецької ВЦА Павла Жебрівського про те, що Україна готова платити пенсії на окупованому Донбасі через Червоний Хрест.

«Теоретично це можливо, але масштаб всього цього процесу занадто великий. Виплат багато, людей, які можуть розраховувати на них, також багато. Це досить серйозна, складна, масштабна робота. Крім того, виплати мають бути регулярно, а не одноразово», – зазначив Палій.

За його словами, Червоний Хрест призначений для виконання таких функцій, оскільки подібні проблеми є відповідальністю організації в тому числі.

«Але як буде в нашому конкретному випадку, сказати складно. Якщо відштовхуватися від формальних повноважень, то Червоний Хрест може займатися питаннями виплати пенсій, але для цього має бути згода держав, представлених в організації, які братимуть участь у цьому процесі. Це буде дуже складно, хоча й не виключено», – уточнив політолог.

Насправді, Україна зробила й без Червоного Хреста певні кроки, щоб вирішити соціальні питання, додав він.

«Безліч людей можуть отримувати пенсії, просто для цього потрібно приїхати на територію України, зняти кошти з карток і повернутися. Тому Україна це питання вирішила й без Червоного Хреста. Що дасть співпраця з Червоним Хрестом, судити складно. Можливо, це варто зробити для деяких пенсіонерів, немічних, які не можуть їздити до Києва регулярно», – підкреслив Палій.

Економіст Андрій Блінов зазначив, що на сьогодні в Україні немає єдиної справедливої формули, тому що перераховувати просто наосліп кошти не можна, але не перераховувати – також.

«Зараз у нас гібридний варіант, який, можливо, і непоганий, враховуючи всі обставини. Потрібно приїжджати на територію, яка перебуває під контролем центральної влади», – констатував він.

«Влада на це йде, оскільки забезпечує хоча б мінімальний рівень добробуту українських громадян. Можна вигадувати формули й надалі, але історія вже чотирирічного конфлікту має якось вирішуватись. Інакше мі підійдемо до того, що доведеться робити вибір – або вони переїжджають на контрольовану територію, або залишаються там без фактичного права на допомогу. Це протирічить політиці реінтеграції, однак практика саме така», – уточнив Блінов.

За даними «Слова і Діла», ще три роки тому на той момент міністр соціальної політики Павло Розенко пообіцяв, що щойно на Донбасі відновиться дія українського законодавства та діяльність органів влади, банків та казначейства, міністерство зробить усе, щоб відновити соціальні виплати.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: