Як поляки скуповують українські водійські права та що з цим робити?

Читать на русском
Олег Назаренкогендиректор ВААІД

Щодо пропозицій у Польщі купити українські водійські посвідчення за 1000 євро – кримські, нібито видані до 2014 року, чи за 3000 євро – актуальні, можна зробити два висновки: це наполовину аферисти, а наполовину – зловмисники.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко, передає «Слово і Діло».

«Щодо «кримських документів» за тисячу євро, то це цілком реально. Не секрет, що після анексії Криму та подій на Донбасі доля частини оригінальних бланків не лише водійських посвідчень, а й техпаспортів авто з оригінальними печатками та апаратурою виявилася невідомою. І зловмисники, яким вони потрапили до рук, реально можуть і зараз необмежено штампувати полякам «свіжі» водійські посвідчення, ставлячи на них стару дату видачі, до березня 2014 року», – зазначив Назаренко.

Він додав, що українцю продавати такий документ небезпечно, оскільки в МВС є перелік номерів бланків документів, які залишилися на Донбасі та в Криму.

«Тому під час зупинки поліцейські можуть «пробити по базі» й фірма матиме проблеми, а ось польський поліцейський визначити, чи реально цей документ був виданий у 2013-му легітимно, чи сьогодні, не зможе. Тому польські журналісти мають рацію й зловмисники можуть штампувати такі права не лише на кримських, а й на донбаських бланках документів, які залишилися на тих територіях», – пояснив фахівець.

Щоб вирішити вирішити цю проблему, МВС України потрібно передати перелік номерів таких бланків європейським партнерам, підкреслив він.

Щодо «свіжих» українських прав за 3 тисяч євро, то експерт висловив сумніви, вважаючи це аферою.

За його словами, не виключено, що зловмисники просто використовують психологічний трюк: можеш купити «свіжі» за 3 тисячі й чекати місяць, але такі самі без ризику, «кримські», – за тисячу євро й швидше.

«Поляк обере дешевше й швидше. Та й досить складно провернути аферу з новими правами. Поляку потрібно спочатку оформити в міграційній службі дозвіл на тимчасове проживання, необхідна особиста присутність, довідка про місце проживання та інше. Потім можна оформити водійське посвідчення, але потрібно купити довідку з автошколи про проходження навчання плюс знову особиста присутність, а також надати довідку з Польщі про те, що там права поляк не отримував», – уточнив експерт.

Він наголосив, що нічого неможливого немає, але навіщо зловмисникам долати складнощі, якщо можна без проблем штампувати полякам водійські посвідчення, нібито видані в Криму або на Донбасі до 2014 року.

«Тому, ймовірно, пропозиція купівлі свіжого українського документа за 3 тисячі євро – просто рекламний трюк із розрахунком на те, що раціональний клієнт обере варіант за тисячу євро. А ось продаж цих «кримських» документів реально існує. Кому війна, а кому...», – резюмував Олег Назаренко.

Відзначимо, що інформація про проблему з правами була оприлюднена в польському виданні МОТО.

Нагадаємо, в Україні у водіїв, які вперше отримали посвідчення водія й були позбавлені права на керування авто, назавжди забиратимуть права.

За даними «Слова і Діла», міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевняв, що відеофіксація порушень правил дорожнього руху в повному обсязі запрацює в 2017 році, але провалив обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: