Савченко провалила обіцянку пройти поліграф, щойно в неї з'явиться така нагода

Читать на русском
Неодноразово заявляючи про те, що вона готова надати свідчення із застосуванням детектора брехні, Савченко відмовилася пройти експертизу з поліграфом.
Надія СавченкоСлово і Діло

Народний депутат України Надія Савченко провалила обіцянку пройти перевірку на поліграфі й відповісти на всі запитання слідчих у справі, де вона підозрюється в намірі підірвати Верховну Раду.

Таку обіцянку вона дала 21 березня 2018 року в прямому ефірі одного з каналів, нагадує «Слово і Діло».

«Для мене було дуже важливо, щоб Україна побачила, говорю я правду чи ні. Я готова відповісти на всі запитання й розповісти, як проходили зйомки, де й коли, до того, як вони (Генпрокуратура – ред.) покажуть», – заявила Савченко, маючи на увазі намір генпрокурора Юрія Луценка показати у Верховній Раді відеозапис, який доводить її провину.

5 квітня 2018 року слідчі СБУ призначили комісійну судову психологічну експертизу з використанням поліграфу, проведення якої доручили експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України. Як повідомили в прес-службі СБУ, експертиза була призначена відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України для перевірки правдивості свідчень підозрюваної.

Адвокат Савченко Дмитро Бугай повідомив, що запланована раніше експертиза із застосуванням поліграфа була перервана. Він додав, що нардеп не відмовилася від проходження поліграфа, але попросила ознайомитися з матеріалами провадження. При цьому він додав, що клопотатиме щодо експертизи на поліграфі відразу після того, як отримає матеріали кримінального провадження.

Водночас прес-служба СБУ повідомила, що Савченко свідомо відмовилася від проходження експертизи із застосуванням поліграфа. В СБУ підкреслили, що Савченко була заздалегідь повідомлена про факт, місце й час проведення експертизи.

Савченко вимагає публічного допиту на поліграфіНародний депутат Надія Савченко відмовилася від проведення допиту на поліграфі, оскільки не були узгоджені всі процесуальні питання.

«Підозрювана в присутності експертів відмовилася брати участь у дослідженні, висунувши нові вимоги – надати їй спочатку для ознайомлення всі наявні в слідства матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій», – повідомили в СБУ, додавши, що вимога Савченко надати їй усі матеріали справи не передбачена жодною статтею Кримінально-процесуального кодексу України.

Оскільки Савченко відмовилася проходити поліграф, обіцянка отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Савченко дала 37 обіцянок, з яких 4 виконала, а 14 – провалила.

Нагадаємо, Савченко підозрюють у підготовці державного перевороту й терактів. Їй загрожує до 15 років в'язниці або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Верховна Рада позбавила Савченко депутатського імунітету й того ж дня її заарештували та пред'явили звинувачення, після чого вона оголосила голодування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: