Що не так із націоналістичним рухом в Україні?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Важливо зауважити те, що націоналістичні сили тепер ходять не окремо, вони об'єдналися. Це показник того, що тільки разом у них виходить набирати хоча б якусь масовість.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін, оцінюючи протести націоналістів.

«Те, що націоналістичні партії об'єдналися, говорить про те, що ніша, на яку вони орієнтуються, не дуже велика. У найкращі роки «Свобода» брала близько 10%. Але відтоді багато що змінилося. Уже в 2014 році «Свобода» не змогла повторити результат і лише окремі депутати потрапили до парламенту», – зазначив Якубін.

Тобто, виходить, на невеличку нішу претендують багато схожих партій, які намагаються відбити свій шматочок, додав він.

«Спроба об'єднатися говорить про те, що партії розуміють – порізно їм узагалі нічого не світить. Ані «Свободі», яку впізнають трохи краще, ані «Нацкорпусу», в який вкладено багато коштів, ані тим більше «Правий сектор», – уточнив експерт.

На його думку, причина в тому, що і гасла, і справи націоналістів використовує влада.

Як змінювалися політичні вподобання українців протягом рокуАналітики Слова і Діла порівняли дослідження чотирьох соціологічних центрів, які вивчали електоральні настрої українців з грудня 2016 до грудня 2017 року.

Він підкреслив, що фактично влада забрала в націоналістів риторику.

«Багато ідей націоналістів втілює влада – перейменування вулиць, заборона комуністичної ідеології. Виходить, націоналістам немає з чим виходити до громадян. Всі їхні гасла, мову, подачу також використовує влада більшою чи меншою мірою. Тепер націоналістам дуже складно відмежуватися від влади. Коли люди чують від «Нацкорпусу» або «Свободи» якісь фрази, то не бачать відмінностей. Виникає питання: так а в чому, власне, різниця? Всі говорять одне й те саме, пропонують одне й те саме», – пояснив експерт.

За його словами, влада з центру змістилася на правий фланг, а частина націоналістичних партій узагалі представлена ​​у владі.

«Наприклад, «Свобода», «Нацкорпус», щодо якого спливає зв'язка з Аваковим і МВС», – додав він.

«Ці групи, звичайно, можуть розповідати, чому чотири роки все не так у країні й потрібно по-іншому, але робити їм це дуже складно. Їхню риторику й дії використовує влада. Крім того, вони самі присутні у владі. У цьому прогалини націоналістів», – резюмував Олексій Якубін.

Раніше аналітики порталу з'ясували, як змінювалися політичні вподобання українців протягом року.

Що про мітинг націоналістів думають у соціальних мережах – у матеріалі «Слова і Діла».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: