Приватизація-2018: що є ключовим для іноземних інвесторів?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Іноземні інвестори ухвалюють рішення на основі двох чинників – прибутку, який приносить об’єкт, і ризиків у зв’язку зі здійсненням інвестицій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи приватизацію та проблему залучення іноземних інвесторів.

«Ризики для приходу іноземних інвесторів в Україну складаються з питань наявності в державі, куди здійснюватимуться інвестиції, захисту приватної власності. Наскільки надійно працює судова система, чи забезпечена відповідна система захисту всіх їхніх прав, не лише бізнес-прав, але й взаємовідносин із державою, контрагентами, кредиторами», – зазначив Несходовський.

Другий аспект, пов'язаний із ризиками, – це питання стабільності правового поля, відсутності якихось підводних каменів, додав він.

«Питання в тому, щоб була відповідним належним чином реалізована чітка позиція щодо наявності ліцензій, сертифікатів, щоб була можливість легко укладати угоди», – уточнив експерт.

Приватизація в Україні для «чайників»: навіщо вона потрібна та як проходитимеУ листопаді парламент у першому читанні схвалив законопроект про приватизацію. Після підсумкового ухвалення документа близько 3,5 тисячі держпідприємств можна буде передати в приватні руки. Слово і Діло розбиралося, навіщо і як це буде відбуватися.

Ще одна ключова позиція – це прибутковість, підкреслив він.

«Кожен об’єкт іноземні інвестори оцінюватимуть, наскільки він є інвестиційно привабливим, який прибуток він може генерувати, який дохід буде, чи потребує модернізації та якої саме, скільки потрібно буде вкласти грошей і в який період буде віддача», – пояснив фахівець.

На його думку, на сьогодні об’єкти, які пропонує Україна, інвестиційно привабливі.

«Ми, в принципі, ставимо досить вигідну ціну, об’єкти потребують не такої вже й значної модернізації. Нехай не всі, але такі в нас є», – уточнив Несходовський.

Експерт звернув увагу на те, що в плані першого ключового блоку ризиків для інвесторів ми перебуваємо у невтішній ситуації.

«Як наслідок, те, чи прийдуть до нас іноземні інвестори, залежить від того, чи переконає Україна іноземних інвесторів у належному захисті їхньої приватної власності, в надійній судовій системі, відсутності проблем регуляторного та корупційного характеру», – наголосив він.

За його словами, якщо ми їх переконаємо, що таких проблем не буде, то шанси є.

«На сьогодні економічно Україна приваблива, але є високі ризики. Тому слід зробити висновки й запропонувати набагато вищу ставку прибутку щодо інших об’єктів інвестування», – резюмував Ілля Несходовський.

Раніше «Слово і Діло» розбиралося, навіщо взагалі потрібна приватизація в Україні та як вона проходитиме. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: