Які ключові аспекти провадження проти Холодницького?

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Українська політика стає прогнозованою. Давно були очікування, що хтось таки мусить публічно відповісти за невиправдані сподівання на антикорупційну реформу, створення всіх антикорупційних органів, проведення відкритих конкурсів, активного супроводу реформи у ЗМІ. Хтось же заважав їм працювати, хтось же не дав подолати корупцію. Очевидно, цей хтось – Холодницький.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

Фахівець звернула увагу на те, що часто, коли початок справи такий публічний, він пов'язаний із закулісними торгами.

«За посаду, за якісь провадження, які вже існують і мають розвиватися так, а не інакше. Тим більше ми напередодні виборів. Тому не можна відкидати політичну складову», – зазначила Ганна Маляр.

На її думку, це схоже на тактику прикриття неефективності і НАБУ, і САП. Ми не побачили ані гучних початків проваджень, ані гучних завершень, ані вироків, підкреслила фахівець.

«Можна довго обговорювати процесуальні особливості його прослуховування та провадження щодо нього. Але в цій ситуації є два ключових моменти», – додала вона.

За її словами, Якщо Холодницького усунуть із посади, то виникає питання, хто буде замість нього до проведення конкурсу.

«У законодавстві ситуація виписана не зовсім зрозуміло. Тому є два варіанти – його перший заступник або генпрокурор», – уточнила юрист.

По-друге, Спеціалізована антикорупційна прокуратура здійснює нагляд за дотриманням законів Національним антикорупційним бюро України, продовжила Маляр.

«Своєю чергою НАБУ відкрило зараз кримінальне провадження щодо керівника САП. Це складна конструкція взаємного контролю, по суті, замкнене коло. Не буває ідеальних законів, життя завжди вносить корективи. Тож зараз як раз нагода для законодавців продумати механізм притягнення керівника САП до кримінальної відповідальності так, щоб цього не робив орган, за діяльністю якого він здійснює нагляд», – пояснила експерт.

За її словами, в українських реаліях цей механізм може давати збій, особливо перед виборами.

«Хочеш-не хочеш, а з’являються підозри у зловживанні таким механізмом», – резюмувала Ганна Маляр.

Як відомо, 20 березня в кабінеті голови САП знайшли пристрій для прослуховування. Тоді в ЗМІ з’явилась інформація про відставку Холодницького через проблеми зі здоров'ям.

Проти Холодницького проводиться оперативно-розшукова справа за статтями «Розголошення даних досудового слідства» та «Порушення права на захист».

За даними порталу, в досьє керівника САП 7 обіцянок, більшу частину з яких він виконав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: