Масштабне відключення води в Києві: аварійний стан мереж та пошуки фінансування

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Добре, що про відключення води заздалегідь попередили. Заплановане аварійне постачання води цистернами до тих районів, де не буде води. Тобто це контрольоване відключення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи заяву «Київводоканалу» про наймасштабніше відключення води в Києві за всю історію через реконструкцію насосної станції «Крутогорна» та неналежний стан 79% водопровідних мереж.

Зношення водопровідних мереж

«Дійсно, на ключових магістралях потрібно замінювати обладнання, й вони передбачають відключення. Але вони контрольовані. З іншого боку, вартість води за останній рік піднялася суттєво, що мало б вплинути на фінансову ситуацію в «Київводоканалі» позитивно. Тут варто звернути увагу на те, яка їхня інвестиційна програма», – зазначив Павлюк.

За словами експерта, зараз замінюють не розподільчу мережу, яка в гіршому стані, ніж магістральні.

Скільки заборгувало населення за комуналку в 2017 роціДержстат стверджує, що найбільшими боржниками є Дніпропетровська, Харківська області та Київ. Натомість в Івано-Франківській і Рівненській областях до кінця року зафіксована переплата за ЖКП.

«Заміна проходить на магістральному водопроводі. Мережі зношені й «Київводоканал» запланував масштабну модернізацію включно із заміною системи очистки води, іншим обладнанням. Зараз це плановий ремонт. Це добре, але в нас більші втрати води в розподільчій мережі. З магістральними шляхами простіше. Легше ідентифікувати проблему, де саме вона є», – пояснив він.

Пошук фінансування та підвищення цін

Фахівець додав, що аварійні відключення часто спосіб вибити кошти на заміну мереж.

З іншого боку, слід розуміти, що споживач фактично платить за все. Якщо потрібно замінити обладнання, це закладається в тариф, уточнив він.

«Він закладається інвестиційною складовою на 5-10 років залежно від того, який кредит «Київводоканал» може взяти. Тобто, яка вартість цього кредиту, проценти», – підкреслив Павлюк.

За його словами, кредити в деяких банкахи дають на 30 років, в наших банках – до п'яти.

«Залежно від того, який кредит «Київводоканал» отримає, такою буде й складова закладена в ціну тарифу. З іншого боку, підвищення ціни на 50 копійок на кубометр для водоканалу дає в підсумковому варіанті величезні додаткові кошти. Тому заміну обладнання можна робити за рахунок споживачів», – акцентував експерт.

Передусім «Київводоканал» є комерційною компанією й може під свої опції залучати кредити, наголосив він.

«З бюджету їх фінансувати ніхто не буде й не має. Тим паче це приватна компанія. Це їхня функція – знаходити гроші на ремонт. Інші ж водоканали якось знаходять. Та й якихось жорстких умов щодо тарифу їм ніхто не виставляв, а тариф підняли двічі за останній рік», – резюмував Святослав Павлюк.

Список вулиць, яких торкнуться обмеження, – за посиланням. Відновити водопостачання планують уранці 31 березня.

Скільки українці заборгували за комуналку за підсумками 2017 року – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: