Сутички з ізраїльською армією на кордоні Гази: є жертви та сотні поранених

Читать на русском
Внаслідок зіткнень з ізраїльскою армією в секторі Газа в п'ятницю, 30 березня, загинули п'ятеро палестинців, сотні людей поранені.

Унаслідок зіткнень з ізраїльскою армією в секторі Газа в п'ятницю, 30 березня, загинули п'ятеро палестинців, сотні людей поранені.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це пише ВВС з посиланням на палестинських медиків.

Всесвітній гнів мусульман: чим обернулося рішення Трампа щодо ЄрусалимуМОЗ Палестини повідомив постраждалих під час протестів через рішення президента США про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю. Протести охопили кілька країн.

Унаслідок вогню ізраїльської армії щонайменше п'ятеро людей були вбиті, 350 – поранені.

Нагадаємо, в секторі Газа почалася багатоденна акція протесту палестинців – Великий день повернення. Тисячі протестувальників зібралися біля паркану, який відокремлює палестинські землі від ізраїльських. Також уздовж кордону сектора Газа з Ізраїлем палестинці розбили п'ять наметових таборів, які мають стати базами для учасників акції. Ізраїль у зв'язку з акцією протесту стягнув до сектору Газа значне підкріплення.

За даними прес-служби армії оборони Ізраїлю, вогонь відкрили через те, що двоє палестинців наблизилися до кордону й «здійснювали підозрілу діяльність».

Початок протестів приурочений до Дня землі. Він встановлений на згадку про шістьох арабів, які загинули в 1976 році під час протестів проти експропріації земельних наділів. Кульмінацію заходу організатори планують на 15 травня, коли палестинці відзначатимуть Накба – День національної катастрофи, який був влаштований після створення Ізраїлю в 1948 році, коли після першої арабо-ізраїльської війни майже 700 тисяч палестинців були змушені залишити свої землі.

Марш покликаний привернути увагу до долі палестинців, що живуть на правах біженців у інших країнах. Залишивши палестинські землі після 1948 року в різний час, біженці, чисельність яких разом із нащадками наближається до п'яти мільйонів, домагаються права на повернення. Ізраїльська влада відкидає їхні вимоги.

Раніше Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо Єрусалима.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що до кінця 2018 року посольство США буде перенесене з Тель-Авіва до Єрусалима.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: