Зміна формату АТО та миротворці: чи наблизить це розв’язання конфлікту на Донбасі?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Образно кажучи, як корабель назвеш, так він і попливе, а в нашому випадку ніхто не знає, як керувати кораблем. Ані курс, ані пункт призначення, ані швидкість руху, ані інші параметри нашого судна під назвою «Війна на Донбасі» не визначені.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи вирішення конфлікту на Донбасі та зміну формату АТО.

Операція об'єднаних сил замість АТО

«Немає великої різниці в зміні назви, але АТО – не зовсім доречний формат. Однак супротив російській агресії й терористичним організаціям також не війна. Виграш тут у тому, що буде призначений головнокомандувач Об’єднаних сил, хоча, в принципі, Об’єднані сили були завжди», – зазначив Вовк.

Так, це зміна декорацій, зміна посадової особи, але, на жаль, немає курсу, стратегії й навіть тактики, підкреслив він.

«Немає курсу для судна, яке перейменували. Це, звичайно, все образно й умовно, але суть саме в цьому. Тому зміна формату не має особливого значення для вирішення ситуації на Донбасі», – додав експерт.

Потрібно було щось придумувати й час від часу представляти щось суспільству – придумали закон про реінтеграцію й майже рік про нього говорили, продовжив фахівець.

«Але що дав нам цей закон? Хіба ми реінтегрували хоча б найменшу частину окупованих територій РФ? Ні. Закон декларативний. І зараз ці всі перейменування, можливо, й мають якесь формальне значення, але на практиці для деокупації та реінтеграції – ні», - уточнив він.

Донбас: сподівання на блакитні каски

Аналогічна ситуація в питанні миротворців, наголосив фахівець.

Експерт нагадав, що новим радником Дональда Трампа з нацбезпеки став Джон Болтон, який почне працювати вже з квітня, й він дуже чітко охарактеризував ситуацію щодо ООН, миротворців та подальших перспектив. За словами Болтона, ООН втратила свої наступальні можливості, авторитет, і зробити щось для країн вона вже не в змозі, адже не було країни де миротворці вирішили б питання звільнення територій.

Він додав, що Болтон абсолютно проукраїнський у сенсі нашої ситуації з РФ та агресивний щодо дій Росії в принципі на світовій арені.

«Будучи далеко від України територіально, Болтон дуже чітко бачить і розуміє ситуацію. Його вважають американським «яструбом», і якраз він говорить те, що бачить, а не те, що хочуть чути», – пояснив Вовк.

«Болтон чітко визначає, що жодна місія, навіть озброєна, не зможе навести лад, тому що РФ є членом Ради безпеки ООН і може ухвалювати рішення на свою користь у будь-який момент або шляхом вето. Звичайно, якщо місія буде, то під контролем РФ», – акцентував експерт.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що АТО буде тривати декілька годинСказано 26 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім того, уточнив він, навіть якщо вони будуть на кордоні, то відомо, під чиїм контролем.

«Бойовиків, радників, офіцерів ЗС РФ, їхніх спецслужб. Наших там не буде. І як цього не розуміють?», – зазначив фахівець.

На його думку, з огляду на вищесказане, заяви щодо миротворців – це радше відволікання уваги людей.

«Простежується одна й та ж сама тенденція. У нас про те, що РФ-агресор, рік говорили, ніби це звільнить території. Потім говорять про перейменування АТО. Але з цього такж нічого не вийде. Аналогічно й із миротворцями. Це все ні на крок не наблизить нас до розв’язання конфлікту та не просуне на шляху до миру», – підкреслив експерт.

«Це все відволікання уваги, намагання показати, що для вирішення конфлікту на Донбасі щось робиться. Крім того, ще й спосіб отримати іміджевий зиск. Ми чуємо тези «я наказав», «я призначив», але не чуємо «я відповідаю за», – резюмував Василь Вовк.

Тим часом у Генштабі повідомили, що вже є кандидатури на посаду командувача Об'єднаних сил.

За даними «Слова і Діла», чотири роки тому Петро Порошенко пообіцяв, що антитерористична операція триватиме кілька годин.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: