Чому підвищили ціни на електроенергію для промисловості та чого чекати далі?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Рішення підвищити ціни на електроенергію для промисловості ще збільшує перехресне субсидіювання. Тарифи для бізнесу та бюджету вже на 100-150% вищі, ніж для населення. Рішення повністю суперечить усім реформам, особливо враховуючи заяву МВФ про те, що різні тарифи – це корупція.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив експерт з енергетичних питань Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

«П'ять етапів підвищення тарифів для населення зведені фактично нанівець. Перехресне субсидування не ліквідоване, якість послуг кращою не стала, енергетика ефективнішою не стала. Кому відправили гроші від підвищення тарифів? Чого домоглися, крім підвищення Ахметова в списку Forbes?», – зазначив Герус.

Як пояснив експерт, основною причиною підвищення стала формула «Роттердам плюс».

«У березні тариф теплової генерації вже 1,96 гривні за кіловат-годину, що на 128% більше, ніж у січні 2015 року, коли Вовк прийшов до НКРЕКП і почав деолігархізацію та демонполізацію енергетики», – додав він.

За його словами, деякі конкуренти українських експортерів із Росії та Казахстану купують електроенергію в 1,5-2 рази дешевше, ніж українські експортери, й така ситуація не може не мати наслідків, які можуть бути плачевними.

«Хоча голова НКРЕКП живе в паралельному світі й далі порівнює тарифи з Мальтою, Кіпром, Бельгією. Далі є ризик нового підвищення цін у магазинах, вартості проїзду в електротранспорті та зростання тарифів на холодну воду. Економіку не обдуриш», – підкреслив Герус.

Крім того, підвищення зарплат на українських підприємствах відкладається або уповільнюється, як і інвестиції в розвиток, уточнив він.

Шкода непросту прифронтову Луганську область, яка під час тарифних експериментів отримала найвищі тарифи на електроенергію серед усіх областей. Вищі, ніж у більшості країн Європи.

На його переконання, це підвищення абсолютно не має сенсу.

«Воно йде тепловій генерації нібито на вугілля, а насправді на погашення ДТЕК своїх бездумно набраних мільярдних валютних кредитів та понятійних зобов’язань, а також «Укргідроенерго». І ті, і ті далеко не обділені грошима», – констатував він.

«Жодних позитивних змін у нашій енергетиці не відбудеться, а через декілька місяців ми неодмінно й гарантовано почуємо нові розповіді про необхідність нового підвищення тарифів. Ще б можна було зрозуміти, якби від цього всього був якийсь зиск, логіка, результат», – резюмував Андрій Герус.

Зауважимо, віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що до осені 2018 року буде представлена нова формула ціни на газ. Наразі тривають переговори з МВФ із цього питання.

Як повідомляють ЗМІ, поки що питання підвищення тарифів на газ в уряді відклали до літа.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: