Висилка дипломатів РФ з Європи: чи підуть на це США та що означає дипломатичний бойкот?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Готовність низки країн вислати дипломатів і підтримати Велику Британію – це скоординована спроба тиску на РФ, спрямована на те, щоб вплинути на зміну її політики.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Михайло Дяденко, оцінюючи інформацію про те, що близько 20 країн Європи та США готуються вислати російських дипломатів.

«Велика Британія та інші країни, ймовірно, в жорсткій формі вимагатимуть не лише провести розслідування, а й щоб особи, які вже зараз є у фокусі британських спецслужб, правосуддя, були видані та притягнуті до відповідальності», – зазначив Дяденко.

Звісно, режим Путіна на цей крок не піде, томук ситуація не вирішиться найближчим часом, додав він.

«Слід очікувати, що тиск на Росію на всіх фронтах посилюватиметься. Отже, висилка дипломатів з низки країн імовірна. Не можна поки говорити про однозначну політичну ізоляцію РФ, але це вже кроки в цьому напрямку», – уточнив експерт.

За його словами, судячи з попередньої інформації, Британія надала достатньо вагомі докази того, що саме представники РФ причетні до скоєння злочину.

Час додому. Російські дипломати залишають Велику Британію – фотоРосійські дипломати, які були вислані в зв'язку з отруєнням колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля, залишають Велику Британію.

«Ба більше, в цих доказах є складова того, що або спецслужби, або люди, пов'язані з ними, підозрюються в скоєнні цього злочину. Тому США як надійний і давній союзник Британії не має інших варіантів, окрім як жорстко підтримати їхню позицію й зробити аналогічні кроки», – підкреслив політолог.

«Інше питання в тому, якою мірою це буде реалізовано. Тобто, десятками дипломатів чи обмежаться до десяти осіб дипломатичного представництва», – наголосив експерт.

На його думку, ЄС, скоріш за все, прийме аргументи Британії й долучиться до дипломатичного бойкоту.

«І тут вже якщо низка країн Європи висилає дипломатів, то це означає, що й дипломати країн, які пішли на такі заходи, також залишать РФ. Як правило, в міжнародній політиці це паритетні кроки. Отже, для РФ це означає згортання співробітництва за багатьма напрямками. Зменшиться рівень контактів, знизиться переговорний процес. З іншого боку, зростатиме тиск уже світової спільноти на РФ. Це ще не ізоляція, але кроки до неї», – резюмував Михайло Дяденко.

Зокрема, вже повідомлялося, що Польща хоче вислати російських дипломатів і запровадити санкції. Як повідомляють ЗМІ, президент США Дональд Трамп також може погодитися на висилку дипломатів.

Нагадаємо, 23 березня дипломати Великої Британії залищили посольство в Москві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: