Пучдемон визначився з політпритулком

Читать на русском
Колишній голова Каталонії Карлес Пучдемон, ймовірно, планує просити політичного притулку в Німеччині.

Колишній голова Каталонії Карлес Пучдемон, ймовірно, планує просити притулку в Німеччині.

Як інформує «Слово і Діло», про це повідомляє газета Kieler Nachrichten (KN) в неділю, 25 березня, з посиланням на судові кола.

Арешт Пучдемона: в Каталонії збираються мітинги – фотоГромадська організація «Каталонська національна асамблея», яка виступає за незалежність регіону, скликає у Барселоні мітинг на знак протесту.

Якщо Пучдемон подасть прохання про отримання статусу біженця, його, як і інші такі заяви, розглядатиме Федеральне відомство у справах міграції та біженців (BAMF), повідомив виданню представник МВС землі Шлезвіг-Гольштейн, де був затриманий Пучдемон.

Разом з тим співрозмовник KN зазначив, що кримінальне переслідування - зокрема, за європейським ордером на арешт, як у випадку з екс-лідером Каталонії, - має пріоритет над клопотанням про надання притулку. Втім, остаточне рішення ухвалюють генеральна прокуратура і BAMF.

Пучдемон був затриманий німецькою поліцією на автобані в федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн після перетину кордону з Данією. Про те, що політик поїде через Німеччину в Бельгію, німецьких правоохоронців, за інформацією KN, поінформували колеги з Фінляндії, де Пучдемон знаходився в останні дні.

В цей час генпрокуратура Шлезвіг-Гольштейна перевіряє, як довго Пучдемон залишатиметься під вартою. За словами заступника генпрокурора землі Ральфа Деппера, є «певна ймовірність», що 26 березня стане відомо, чи відправить Вищий земельний суд Пучдемона під екстрадиційний арешт. Суд повинен буде вирішити, чи правомірна видача каталонського політика іспанській владі.

Тим часом на вулиці каталонської столиці Барселони вийшли тисячі людей, протестуючи проти затримання Пучдемона в Німеччині. Під час акції відбулися зіткнення її учасників з поліцією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: