Лікар Комаровський про епідемії: українці вірять тільки смертям

Читать на русском
Низький рівень вакцинації і відсутність колективного імунітету українців від таких хвороб як дифтерія - проблема національної безпеки.

Низький рівень вакцинації і відсутність колективного імунітету українців від таких хвороб як дифтерія - проблема національної безпеки, переконаний відомий дитячий лікар, педіатр з 30-річним досвідом Євген Комаровський.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу «Новое Время», пише «Слово і Діло».

Кір в Україні: чому виникли проблеми з вакцинацією та чи варто карати за відмову від щепленьЗа останній рік в Україні захворіли на кір 6784 особи. 86 відсотків із них не були вакциновані. Про проблеми вакцинації та відповідальності за відмову робити щеплення розповіли експерти.

Спалах кору дійсно налякав українців, відзначає доктор.

«Але, і я говорив про це, люди починають змінюватися тільки тоді, коли бачать реальні смерті. Без труни у дворах ми в вакцинацію не віримо, - нарікає Комаровський. - Але я не хочу, щоб людьми керував страх. Я хочу, щоб ними керувала знання. Ми звикли лякатися, а мені гидко працювати з людьми на такому рівні».

Втім, навіть після спалаху кору проблеми з вакцинацією в країні не припинилися, констатує Комаровський. За його словами, по окремих позиціях не щеплені до 40% населення.

Ми багато говоримо про дітей, а який відсоток дорослих щеплений проти дифтерії?

«Ми багато говоримо про дітей, а який відсоток дорослих щеплений від дифтерії? У кращому випадку 1%. Нам досі щастить, що в Україні циркулюють дифтерійні палички зі слабким токсином, - розповідає педіатр. - Але варто сюди прилетіти людині з Ємену, Бангладешу або Венесуели, де існує реальна епідемія дифтерії та поширюється високотоксикогенна дифтерійна паличка, все може помінятися вмить».

Комаровський призводить лише одну втіха для такого сценарію: якщо подібна епідемія виникне в Україні, «всі сусідні цивілізовані країни будуть поставляти нам сироватку, щоб убезпечити себе».

«Відсутність колективного імунітету від таких хвороб - проблема національної безпеки. Але у нас в країні немає органу, який займається національною безпекою. Той, який є, зайнятий чимось зовсім іншим», - констатує Комаровський.

Як раніше повідомлялося, в трьох країнах зафіксували холеру.

Нагадаємо також, Комаровський заявив, що слідом за спалахом кору Україні може загрожувати дифтерія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: