Електрострум і клінічна смерть: український політв'язень розповів про тортури у в'язниці РФ

Читать на русском
До українського політв'язня Олексія Сизоновича, який засуджений в РФ вперше допустили українського консула.

До 61-річного українця Олексію Сизоновича, який знаходитися в російській в'язниці за звинуваченнями нібито в тероризмі, вперше пустили українського консула.

Про це повідомляє «Радіо Свобода», передає Слово і Діло.

Вирок Сизоновичу було винесено в липні 2017 року, проте консула України РФ не допускали ні в СІЗО, ні в тюрму.

«Консула не хотіли пускати, бо після побиття голова Сизоновича була вся чорна ... Зараз людина виглядає нормально. А коли він йшов на суд в Ростові, на обличчя наклали дуже багато гриму», - розповіла в інтерв'ю Радіо Свобода консул України в Новосибірську Діана Іванова.

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

Уже після зустрічі з українцем, він підтвердив диппредставнику застосування тортур у в'язниці.

«Олексій Іванович мені розповів, що в той час, коли він перебував у Ростові-на-Дону його сильно били. Били так, що двічі він був в стані клінічної смерті. Він сказав, що до нього застосовувалися тортури, в тому числі і електричним струмом. Оскільки він електрик, каже, що струм був якийсь разноразрядний. Я не фахівець, але Олексій Іванович сказав, що цей різнорозрядний ток сильно впливає на серце, і після цього залишаються сильні головні болі», - розповіла консул.

Відзначимо, Сизоновича влітку 2017 року засудили в Росії до 12 років в'язниці.

Як відомо, Ксенія Собчак звернулася до Путіна з проханням помилувати 16 політв'язнів, серед яких Сенцов і Кольченко.

Нагадаємо, українські політв'язні Сенцов і Кольченко були заарештовані в травні 2014 року. Сенцов був засуджений до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму, Кольченко - до 10 років.

Детальніше про українців, яких незаконно утримують в російських в'язницях або в АР Крим, читайте в матеріалі «Українські політв'язні в Росії. Кого і за що утримує російська влада».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: