Що означає розрив економічного співробітництва з РФ і в чому сумніви?

Читать на русском
Василь Юрчишин

Кабміну потрібно було ухвалити якесь рішення з приводу економічних зв'язків з РФ. Його ухвалили. Дійсно, має відбуватися мінімізація економічних відносин. Тим паче є рішення вже й на офіційному рівні про визнання РФ країною-агресором.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи рішення Кабміну розірвати програму економічного співробітництва з РФ на 2011-2020 роки.

«РФ офіційно визнана країною-агресором. У цій ситуації автоматично мають мінімізуватись економічні відносини. І якраз це на практиці буде зробити складно, тому що багато наших представників влади вели й продовжують вести бізнес у РФ. Тому в нас знаходитимуть різні аргументи про те, що цього не можна було робити», – зазначив Юрчишин.

Імовірно, ми знову почуємо тези про захист національної економіки, про те, що без вугілля ми не зможемо, та інші заяви, припустив експерт.

Він не виключив, що така риторика триватиме, але в нашому випадку рішення має бути однозначним.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

«Інша річ, що немає впевненості в тому, що це рішення виконуватиметься. В цьому є великі сумніви», – додав фахівець.

«Малоймовірно, що ухвалення законодавчого акту про припинення економічної програми це матиме вирішальне значення. В нас часто ухвалюють нормальні закони, але в процесі їх реалізації, внесення якихось правок і змін усі добрі наміри зводяться нанівець», – пояснив він.

На його думку, саме тому, скоріш за все, істотного результату не буде.

«Але принаймні на рівні політики це потрібно було оголосити», – уточнив експерт.

Насправді, хто хотів, той давно переорієнтувався, підкреслив він.

За його словами, відбулися різкі зміни в структурі експорту та імпорту.

«Зараз залишилися критичними напрямки ядерної енергетики, обладнання, вугілля, нафти, хімії та нафтохімії. Тобто критичних сфер не так багато. Але знайдуться ті, хто говоритиме, що без російських добрив Україна не обійдеться, а без їхнього вугілля – замерзне й переплачуватиме. Але все це в нинішніх умовах не є аргументами. Основний аргумент – із країною-агресором зв'язки потрібно якщо не розривати повністю, то вже точно мінімізувати», – резюмував Василь Юрчишин.

Додамо, віце-спікер Верховної ради Оксана Сироїд вважає це рішення «імітацією».

Відзначимо, за даними Держстату ,Росія стала найбільшим торговим партнером України в 2017 році.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що Україна досі продає й купує в Росії. Детальніше – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: