Що допоможе зменшити ціну на газ та яка тенденція на ринку?

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Україна має закон про ринок газу, тому поки незрозуміло, як шукати компромісне рішення щодо ціни. Ба більше, ціна на газ постійно плаває. Якщо зараз, у період перед опалювальним сезоном і під час самого опалювального сезону, ціна йде вгору, то влітку вона впаде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк, оцінюючи ситуацію з підвищенням ціни на газ.

«Уряд мав намір, принаймні це обговорювалося, формувати ціну наступним чином. Грубо кажучи, закуповувати газ за найнижчою ціною влітку, закачувати його до сховищ і формувати ціну з максимальним прибутком, створювати максимальну прибутковість для таких операцій. Якщо вдасться сформувати ціни не за західним кордоном, а за східним, це буде мінус транспортування. Можливо, так ціна трохи знизилася б», – зазначив Павлюк.

Він додав, що якісь варіанти впливу на ситуацію існують, але лише гіпотетичні, і як їх реалізувати, невідомо.

Поки ми залежатимемо від імпортного газу, ціна буде невизначеною, уточнив експерт.

На його переконання, якщо говорити про ринкову ціну, то питання має стояти не як збити ціну на газ, а як зменшити його питоме споживання. При тому так, щоб максимальні прибутки з продажу газу скеровувати в зменшення потреби в ньому.

«Тобто, у сфері енергоефективності, модернізації будівель, генерації теплової енергії. Лише так ми зможемо скоротити питоме споживання й вийти на самозабезпечення. За рахунок цього в нас на ринку з’явиться надлишок газу, а це тиснутиме на його ціну, а отже, допоможе зниженню ціни. Інших варіантів немає», – пояснив фахівець.

Після закінчення опалювального сезону ціна на газ почне падати, тому що на спотових ринках ціна впаде, констатував він, оскільки газ нікому вже не буде потрібен у таких обсягах.

Окрім того, можуть відбутися зсуви ціни на газ і нафту, звернув увагу експерт.

«Почалися переговори щодо виходу частини країн ОПЕК з обмеження щодобового видобування нафти за рахунок того, що американці тиснуть на ринок. Ми маємо всі ознаки дещо перегрітого ринку й варіанту сповзання ціни на нафту донизу. Відповідно, за нею поповзе й ціна на газ. Але наскільки це все реальний сценарій? Поки що можна стверджувати, що ця тенденція є, і її можна враховувати, але якою буде ціна, ніхто не знає», – резюмував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, в лютому прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що за кілька років Україна буде забезпечена газом власного видобутку. Крім того, прем’єр переконаний, що ціна газу не зростатиме. Досьє глави уряду – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: