Вибори президента РФ: Аваков озвучив офіційну позицію України

Читать на русском
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у п'ятницю, 16 березня, викликав тимчасового повіреного в справах Російської Федерації в Україні.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у п'ятницю, 16 березня, викликав тимчасового повіреного в справах Російської Федерації в Україні.

Про це повідомляє «Слово і Діло», з посиланням на інформацію міністра на сторінці в Facebook.

Шантаж кримчан та робота в «комісіях»: правова оцінка незаконних виборів у КримуВибори в РФ на території Криму є незаконними. А як бути з кримчанами, які беруть участь у виборчих комісіях? Чи можна вважати незаконними їхні дії, міркували правозахисники.

За інформацією Авакова, дипломату була доведена офіційна позиція української сторони щодо виборів 18 березня на окупованих територіях.

«Згідно з нотою МЗС України №610/23-110-236 від 21 лютого 2018 року, Україна заявила рішучий протест МЗС РФ і вимагає не проводити вибори 18 березня 2018 року на тимчасово окупованих РФ територіях України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі. МЗС України відзначило, що голосування в приміщеннях дипломатичних і консульських представництв РФ на території України буде можливим лише за умови повного виконання РФ згаданої вище вимоги української сторони. На сьогодні Російська Федерація не відмовилася від своїх протиправних намірів», – написав Аваков.

Також він офіційно заявив, що проведення незаконних виборів на суверенній українській території з порушенням усіх норм міжнародного права є неприпустимим.

«У цих умовах, констатуючи агресивну гібридну війну Росії проти України, незаконну анексію Автономної Республіки Крим, окупацію частин Донецької та Луганської областей, проведення незаконних виборів на цій суверенній українській території в порушення всіх норм міжнародного права, МВС України ухвалило рішення про неможливість проведення виборів, які порушують закони України на території України на території дипломатичних місій. МВС України повідомляє, що в неділю, 18 березня 2018 року, режим охорони дипломатичних установ Російської Федерації на території України В Києві, Харкові, Одесі та Львові не передбачатиме доступ до цих об'єктів громадян РФ для голосування на виборах», – зазначив міністр.

«З огляду на публічні акції протесту в українському суспільстві, нехтування з боку Росії законними вимогами української сторони, щоб уникнути провокацій і можливих важких наслідків, підрозділи Нацполіції та Нацгвардії забезпечать цього дня належну охорону всіх дипломатичних представництв і установ, а також прилеглих до них територій згідно з Віденською конвенцією. Доступ до установ матимуть особи виключно з дипломатичним статусом. Інші особи та громадяни РФ цього дня на територію диппредставництв не допускатимуться. МВС звертається до дипломатів і громадянам Російської Федерації – підкоритися законним вимогам України, не провокувати ситуацію, дотримуватися порядку та законів України», – підсумував Аваков.

Як повідомлялося раніше, Україна готує санкції проти організаторів виборів у Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: