Будівництво та ремонт очисних споруд: що обіцяють голови ОДА

Читать на русском

Чиста вода – запорука не лише здоров'я людини, але й сприятливої екологічної ситуації. Якщо вчасно не очистити воду від сміття або відходів життєдіяльності, вона потрапить у водойми й може викликати загибель риб і навіть порушити екосистему. Щоб не сталося непоправне, в кожному місті чи населеному пункті мають бути очисні споруди. В Україні більшість таких об'єктів безнадійно застаріли й відстають від передових технологій. «Слово і Діло» сьогодні розбиралося, що голови обладміністрацій роблять у цьому напрямку.

Позитивні зрушення відбулися в небагатьох регіонах. Наприклад, голова Полтавської ОДА Валерій Головко дав щодо очисних споруд три обіцянки й усі їх провалив. Зокрема, в селах Лучки та Засулля минулого року так і не з'явились обіцяні водогони, а ремонт наявного в Лучках запланований лише на цей рік.

Схожа ситуація в Тернопільській області: Степан Барна також провалив три обіцянки. У Товстому в 2017 році мали запустити очисні споруди, на це було передбачено 20 млн грн. Проте будівельні роботи затягнулися й об'єкт планують запустити лише в квітні-травні.

Зате очисні споруди запустили в Ланівцях. «У Ланівцях проживають більш ніж 8 тисяч осіб. І коли ми піднімаємо проблематику екології, то ми маємо чітко розуміти, що це проблематика не лише навколишнього середовища, а перш за все здоров'я людини. Через те, що в населених пунктах немає очисних споруд, виникають захворювання. Тому сьогодні наша філософія – будувати очисні споруди, а не лікарні», – підкреслив Барна під час відкриття об'єкта. За його словами, очисні споруди дозволяють забезпечити від 87 до 99% очищення води.

Хороша ситуація в Дніпропетровській області. Голова адміністрації Валентин Резніченко виконав чотири обіцянки, а на цей рік запланував завершити реконструкцію очисних споруд у П'ятихатках. Зараз роботи перебувають на завершальному етапі.

Реконструкція Букинського водопроводу в Харківській області була завершена минулого року. Наприкінці жовтня в експлуатацію ввели 5 км водогону, воду зі свердловини глибиною 700 м отримають 1,5 тис. абонентів.

У Закарпатській області в травні було розчищене Ольшанське водосховище: з берегів і поверхні водойми прибрали паперове та пластикове сміття. «Людей, які звикли викидати сміття до гірських річок, будуть нещадно штрафувати, інакше ми ніколи не позбудемося цієї ганьби», – зазначив голова ОДА Геннадій Москаль. При цьому минулого року чиновник провалив обіцянку забезпечити питною водою жителів Чопа. У місті мали збудувати водозабір і підземні свердловини. Будівництво свердловин почалося в жовтні, але за станом на січень із виділених 20 млн грн було освоєно лише 6,7 млн.

На початку року голова Кіровоградської обладміністрації Сергій Кузьменко назвав одним із пріоритетних завдань будівництво водопроводу в Долинському районі. За його словами, минулого року виділялося 10 млн грн на початок цих робіт. «Давайте зробимо все можливе, щоб цього року ми почали будівництво водопроводу. Ми передбачили кошти з Фонду регіонального розвитку, гроші мали бути закладені. Має невідкладно розпочатися розвідка запасів води в Долинській, щоб затвердити проектно-кошторисну документацію, провести відповідні тендери», – заявив Кузьменко.

Також цьогоріч мають провести експертизу та коригування проекту з оновлення очисних споруд у Гуляйпільському районі Запорізької області. Оновити їх голова ОДА Костянтин Бриль обіцяв ще в березні 2017 року.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралось, як голови обладміністрацій розвивають бізнес в областях.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: