Торгівля з агресором: як і чому Україна збільшує імпорт вугілля з РФ?

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Незважаючи на те, що Росія є країною-агресором, Україна планує лише збільшувати імпорт вугілля звідти, хоча ми маємо величезні власні розроблені пласти вугілля.

Про на своїй сторінці в Facebook повідомила експерт «Реанімаційного пакета реформ» Тетяна Бойко, передає «Слово і Діло».

За її інформацією, імпорт вугілля з РФ буде збільшений із 3766,9 тис. тонн у 2017 році до 4881,5 тис. тонн у 2018 році.

На її думку, проблема в тому, що держава не створює належних стимулів для переведення енергетики з імпортного антрациту на вугілля марки Г, яке видобувається в Україні.

«А якщо не заборонити дешевий імпорт у ворога, яка мотивація (крім патріотизу, в кого він є) в теплової генерації та когенерації замінювати блоки з марки А на Г та використовувати інші види палива?», – зазначила вона.

Експерт звернула увагу, що згідно з товарною структурою українського імпорту, на закупівлю нафтопродуктів, природного газу, вугілля та сирої нафти минулого року пішло близько 11 мільярдів доларів, причому в РФ.

«Розвиток вітчизняного видобутку газу та вугілля стримує не Путін. Палиці в колеса ставляться повністю штучно й свідомо», – підкреслила енергетик.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

Нагадаємо, 29 грудня 2014 року президент України Петро Порошенко запевнив, що Україна й надалі купуватиме вугілля на Донбасі. Однак обіцянка отримала статус «не виконано».

Як повідомлялося, за даними ДФС, Україна за два місяці 2018 року вже збільшила імпорт вугілля на 63% з РФ.

Також, за інформацією ДФС, Україна в 2017 році збільшила валютні витрати на імпорт кам’яного вугілля та антрациту порівняно з 2016 роком майже вдвічі – з 1,5 мільярда до 2,7 мільярда доларів. Найбільшим постачальником вугілля стала Росія, частка якої в імпорті склала 56% (1,522 мільярда доларів).

Що Україна досі продає та купує в Росії – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: