Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Порошенко запевнив, що Україна купуватиме вугілля на Донбасі й надалі

29 грудня 2014 року Президент України Петро Порошенко запевнив, що Україна і надалі купуватиме вугілля на Донбасі. «У нас є держшахти, ми будемо там вугілля купувати, ми будемо поставляти газ. І я впевнений, що шлях до повернення Донбасу лежить не через шлях припинення поставок газу», – заявив Порошенко (відео:02:00).
Не виконано
Сказано 29 грудня 2014 р.

Джерело

  • https://youtu.be/6EZEiGsB-9U?t=122
  • http://www.rnbo.gov.ua/documents/441.html
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2140579-kistion-ukraina-kupue-vugilla-z-okupovanih-teritorij.html
  • https://www.rbc.ua/ukr/news/torgovaya-blokada-donbassa-privela-padeniyu-1513954540.html
  • https://economics.unian.ua/energetics/2311249-perevedennya-tes-na-gazove-vugillya-do-2019-rotsi-ukrajina-moje-vidmovitisya-vid-antratsitu.html
  • http://www.interfax.ru/business/551787

Результат

16 грудня 2016 року віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон повідомив, що Україна закуповує з окупованих територій Донбасу до 9 млн тонн вугілля в рік.

Згодом ситуація змінилася. З 26 грудня 2016 року розпочалась блокада ОРДЛО, яка тривала до 15 березня 2017 року. Протест був направлений на тимчасове повне припинення транспортного сполучення між Україною та ОРДЛО. Акція була ініційована з ультиматуму, який висунули бойовикам українські ветерани-добровольці з вимогою звільнення українських військових, які утримуються в полоні. Також були й інші причини: контрабанда, підозри в корумпованості посадовців. Вимоги учасників акції не були задоволені, блокада продовжувалася.

27 лютого терористи висунули зустрічний ультиматум, вимагаючи припинити блокаду та погрожуючи «націоналізувати» українські підприємства, що знаходяться на території ОРДЛО, але сплачують податки до бюджету України та контролюються урядом України. 1 березня така «націоналізація» була проведена.

15 березня 2017 року Рада нацбезпеки і оборони України вирішила тимчасово, до реалізації пунктів 1 і 2 Мінського «Комплексу заходів» від 12 лютого 2015 року, а також до повернення захоплених підприємств до функціонування згідно із законодавством України, припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

Станом на 26 грудня українські шахти залишаються бути «націоналізованими» бойовиками, а у Кабміні вже порахували збитки, торгова блокада Донбасу призвела до падіння ВВП України на 1%.

ВИСНОВОК: через три роки після заяви держшахти перейшли у власність бойовиків, а між Україною і ОРДЛО припинено переміщення вантажів. Уряд продовжує переводити з дефіцитного антрациту на газове вугілля українські ТЕС.

Редакція «Слова і Діла» продовжує слідкувати як за обіцянками про енергонезалежність, так і за обіцянками про відновлення територіальної цілісності.