Що українські чиновники обіцяють з приводу модернізації полігонів і військових частин

Читать на русском
На полігоні Широкий Лан сьогодні вночі сталася пожежа, загинув військовий. Слово і Діло згадувало, що українські чиновники обіцяли щодо модернізації полігонів і будівництва військових частин.
Слово і Діло

У ніч на 13 березня на полігоні «Широкий Лан» у Миколаївській області сталася пожежа. Попередньою причиною інциденту стало порушення правил безпеки при використанні печі в житловому наметі, в результаті один військовий загинув, ще семеро отримали опіки.

Раніше на цьому ж полігоні стався інший скандал: у мережі з'явилися фото затоплених наметів, а вся територія табору була у воді та бруді. На початку лютого схожа ситуація була на полігоні під Черніговом. Незважаючи на те, що Збройні сили України поступово переходять на стандарти НАТО, умови проживання військових місцями залишають бажати кращого. «Слово і Діло» аналізувало, що українські чиновники обіцяють щодо будівництва військових містечок та облаштування полігонів.

На тому ж полігоні «Широкий Лан», де сьогодні вночі сталася трагедія, до 2018 року мало з'явитися військове містечко. «Таких комплексів ми плануємо збудувати три: в Дачному Одеської області, Черкаському Дніпропетровської області – безпосередньо на полігоні, щоб була можливість проводити навчання, а також на полігоні «Широкий Лан», де будівництво вже почалося», – заявляв міністр оборони Степан Полторак. Однак станом на 1 лютого готовність об'єкта на полігоні склала лише 63%, завершити його будівництво планують цього року. Та ж ситуація з об'єктами в Одеській і Дніпропетровській областях.

Полторак також обіцяв перевести на нову систему харчування 25 військових частин минулого року. До виконання цієї обіцянки міністр трохи не дотягнув: в результаті на нову систему харчування перейшли 23 частини. Заступник міністра Анатолій Петренко зазначив, що в 2018 році планується перевести 51 частину.

Минулого року голова Тернопільської обладміністрації Степан Барна обіцяв відновити військові частини на території області. «Наше завдання – не лише розвивати військову інфраструктуру на сході України, а й відновлювати військові частини на території області, зокрема, в Теребовлі, Чорткові, Бережанах та інших містах, де були раніше військові частини, але вони були знищені, а сьогодні ми їх відновимо», – заявив Барна.

У липні голова ОДА обіцяв до кінця року завершити будівництво частини в Теребовлі, де зможуть розміститися близько 700 військових. Але будівництво завершити не встигли, здати частину планують цього року.

Направити свої депутатські кошти на облаштування військового містечка в 2015 році обіцяв голова Сумської обласної адміністрації Микола Клочко. За його словами, містечко мало бути передане військовим до початку липня. Свою обіцянку чиновник не виконав: в ОДА повідомили, що з 50 тис. грн депутатських коштів Клочко були використані лише 10 тис. грн на лікарню. А щодо влаштування військового містечка чиновник співпрацює з підприємствами, установами та організаціями різних форм власності, які вже вклали понад 10 млн грн.

Президент України Петро Порошенко не встиг минулого року виконати обіцянку щодо завершення будівництва 100 гуртожитків для військовослужбовців-контрактників. «Уже цьогоріч для військових-контрактників планується зведення 100 гуртожитків нового зразка, які відповідають стандартам НАТО. До речі, всі меблі вітчизняного виробництва», – говорив президент, але проект перенесли на поточний рік.

Нагадаємо, «Слово і Діло» перевіряло, як чиновники та депутати виконують свої обіцянки про надання житла військовослужбовцям, прикордонникам, працівникам СБУ та іншим силовикам.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: