Україна закликала кримчан бойкотувати вибори

Читать на русском
Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України закликало кримчан не брати участь у незаконних виборах президента РФ на території півострова.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України закликало кримчан не брати участь у незаконних виборах президента Російської Федерації на території півострова, не підтримувати нелегітимні вибори й утриматися від будь-яких дій та кроків щодо участі в президентських виборах на тимчасово окупованій території України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Про це йдеться в заяві відомства, повідомляє «Слово і Діло».

Вибори Путіна в Криму: в чому основний прорахунок України та чи можливі персональні санкції?Місяць залишився до президентських виборів у РФ. Дата виборів збігається з річницею окупації Криму та Севастополя Росією. Оцінили ситуацію експерти.

У міністерстві наголосили, що міжнародною спільнотою окупація та анексія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя визнані незаконними, а дії Російської Федерації були засуджені.

«Проведення країною-окупантом виборів в АР Крим є грубим порушенням Конституції та законодавства України, основних принципів і норм міжнародного права, Статуту Організації Об’єднаних Націй від 26 червня 1945 року, Гельсінського заключного акта від 1 серпня 1975 року, Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року, Резолюцій Генеральної асамблеї ООН A/RES/71/205 від 9 грудня 2016 року «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі», Генеральної асамблеї ООН №68/262 від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України» та інших міжнародно-правових актів», – наголошується в заяві.

Крім того, згідно із законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», в Криму діє особливий правовий режим, згідно з яким жодних виборів на території окупованого Криму не проводиться, а всі органи влади створені країною-окупантом та ухвалені ними рішення визнаються нелегітимними та незаконними.

«З огляду на це, вибори президента РФ на тимчасово окупованій території є незаконними та нелегітимними й ставлять під сумнів загальну легітимність цих виборів», – підкреслили в міністерстві.

Нагадаємо, вибори президента РФ заплановані на 18 березня 2018 року.

Раніше Порошенко закликав не визнавати вибори в Криму.

Також заяву зробила прокуратура Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: