«Рюкзаки Авакова»: суд повернув Чеботарю закордонні паспорти

Читать на русском
Столичний райсуд дозволив колишньому заступнику керівника Міністерства внутрішніх справ України забрати закордонні паспорти в ДМС.
Сергій Чеботар у суді

Підозрюваному детективами НАБУ в причетності до розтрати понад 14 мільйонів гривень на закупівлю рюкзаків для Національної гвардії колишньому заступнику міністра внутрішніх справ Сергію Чеботарю повернули закордонні паспорти.

Таке рішення ухвалив суддя Солом'янського районного суду міста Києва понад тиждень тому за результатами розгляду клопотання адвоката, повідомляє «Слово і Діло».

На думку адвоката, подовження всіх обов'язків, покладених судом на Чеботаря, порушують його права через створення реальної загрози здоров'ю та життю. У клопотанні захист просив скасувати обов'язки здати на зберігання закордонні паспорти і повідомляти правоохоронців про зміну місця проживання та/або роботи.

Своєю чергою прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури виступав проти задоволення клопотання.

Під час судового засідання служитель Феміди з'ясував, що Чеботар тяжко хворий – через рак у нього видалена частина шлунка і встановлений клапан у серці. Також екс-заступник міністра страждає на цукровий діабет. За станом здоров'я він отримав інвалідність.

У рішенні вказується, що наразі у Чеботаря відсутня можливість належним чином проводити лікування захворювань в Україні і тому він змушений лікуватися за кордоном, в клініці Шаріте (Німеччина), в якій йому вже робили операцію. Відсутність можливості проводити лікування в Україні підтверджується консультативним висновком Національного інституту раку від 9 січня, де Чеботарю рекомендована діагностика і лікування в центрі Шаріте (Німеччина) для наступних етапів лікування. Така ж рекомендація видана Центром кардіології та кардіохірургії ще 27 грудня 2017 року.

Як стало відомо, 9 січня підозрюваний отримав запрошення на лікування в клініці Шаріте. Суддя встановив, що відсутність можливості лікування в Україні дійсно створює загрозу життю і здоров'ю Чеботарю. До того ж, на момент розгляду клопотання у сторони обвинувачення відсутні будь-які зауваження з приводу процесуальної поведінки підозрюваного.

Суд клопотання задовольнив і скасував обов'язки здати закордонні паспорти і повідомляти правоохоронців про зміну місця проживання та/або роботи.

Нагадаємо, суд дозволив Чеботарю вільно пересуватися по Україні.

Раніше суд зняв арешт з майна екс-заступник голови МВС, але відправив вирішувати питання його подальшого арешту назад до суду першої інстанції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: