Чому в АП раптово влаштували прес-конференцію Порошенка та що стане топ-темою?

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Абсолютно раптово для ЗМІ оголосили про організацію прес-конференції президента. Востаннє такий захід проводився в травні 2017 року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, оцінюючи анонсовану прес-конференцію президента.

«Така раптовість організації прес-конференції свідчить, мабуть, про плани Банкової та самого Порошенка дати відповіді на ті резонансні запитання, які цікавлять суспільство. Зрозуміло, що є як зовнішні, так і внутрішні виклики, але можна виділити певні топ-теми», – зазначив Мокан.

Зовнішні виклики

Щодо зовнішніх викликів, експерт припустив, що з урахуванням тих зовнішніх переговорів, які провів президент у Давосі та на полях Мюнхенської конференції, йому є що сказати.

Війна на Донбасі та безвіз: про що говорив Порошенко на своїх прес-конференціяхПрес-конференція Петра Порошенка відбудеться завтра. Про що любить говорити президент – у матеріалі Слова і Діла.

«Очевидно, йтиметься про ситуацію на Донбасі, миротворчу місію, агресію РФ, консолідовану позицію західних партнерів. Напевно, президент озвучить ті червоні лінії, на які готова піти Україна щодо можливого компромісу для вирішення проблеми миру на Донбасі. Звичайно, будуть тези про те, наскільки важливим є закон про реінтеграцію Донбасу, обмін заручниками», – продовжив політолог.

Імовірно, на прес-конференції президент спробує озвучити успіхи, яких він досяг як лідер держави на міжнародному фронті, додав фахівець.

«Міжнародна тематика може охопити тему відносин із ближніми сусідами – Польщею та Угорщиною. Є конфліктні питання, можливо, будуть озвучені шляхи їх вирішення», – підкреслив він.

Політолог звернув увагу, що на економічній сфері акцентувати не будуть, оскільки в принципі немає чим похвалитися.

«Скоріш за все, говоритимуть про необхідність роботи з МВФ», – уточнив він.

Внутрішня політика: топ-теми

За його словами, у внутрішній тематиці буде озвучена тема корупції.

«Протистояння антикорупційних органів, судові процеси, досягнення, рівень корупції», – наголосив політолог.

Корупція – це топ-тема прес-конференції. Навіть якщо не з ініціативи президента, то з ініціативи журналістів.

На його думку, внутрішню політику прогнозувати складніше, оскільки сама екстреність заходу трохи дивна.

Сценарій дострокових виборів

«Це наводить на думки, що на Банковій уже мають сценарій розвитку подій», – додав експерт.

«Ще донедавна сценарій дострокових парламентських виборів відкидався основними політичними гравцями, оскільки зараз не найкращі стартові позиції, щоб проводити дострокові вибори. Ані для президента, ані для провладних фракцій», – пояснив він.

Зараз для цього немає навіть правових підстав, уточнив Мокан.

Що обіцяє Порошенко українцям на 2018 рікСлово і Діло зафіксувало, що збирається виконати президент Петро Порошенко в 2018 році. В першу чергу він пообіцяв підвищити мінімалку і продовжувати піклуватися про армію.

«Якщо виходити з букви закону, в разі теоретичного рішення йти на сценарій дострокових виборів, організовувати його потрібно ледь не наступного пленарного тижня. Часу до оголошення виборів не так багато. А потрібно створити правові підстави. Це може бути вихід із коаліції та запуск 30-денного терміну для формування нової коаліції. Слід не забувати, що ще 60 днів виборчої кампанії. Фактично, в березні-квітні потрібно запустити цей сценарій», – констатував він.

«На Заході від нас чекають рішень щодо антикорупційного суду та ще низки питань. Чекають політичної стабільності та реформ. А в разі сценарію дострокових виборів рівень популізму зашалюватиме. Це фактично означатиме зупинку реформ на період до виборів», – наголосив експерт.

На його думку, сценарій дострокових виборів малоймовірний.

«Єдине пояснення, яке лягає в ці обговорення, – рейтинги влади та президента, що падають. Така конструкція дасть змогу спрогнозувати результат за старої виборчої системи й консолідувати більшість депутатів», – підкреслив політолог.

На тлі антивладних настроїв і рейтингів опозиції для Порошенка буде жахливо, якщо він не матиме своєї більшості перед президентськими виборами. Це фактично означатиме його програш на президентських виборах.

«Не голосують за друге місце. Голосують за лідерів. А лідером може стати Тимошенко. Тому сценарій дострокових парламентських виборів є ризикованим», – акцентував він.

«Сьогодні президент або чітко дасть зрозуміти, що цей сценарій запускається, або, навпаки, однозначно спростує ці тези», – резюмував Василь Мокан.

Про що говорив Порошенко на своїх прес-конференціях – у нашому огляді.

Також аналітики порталу зафіксували, що збирається виконати гарант у 2018 році.

За даними «Слова і Діла», в 2017 році рівень відповідальності Петра Порошенка знизився на 13%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: