У Словаччині застрелили журналіста-розслідувача

Читать на русском
Тіла 27-річного репортера та його подруги знайшли в їхньому будинку в населеному пункті Велка Мача поблизу міста Трнава.

У Словаччині застрелили журналіста-розслідувача Яна Кучака та його дівчину.

Про це повідомляє Deutche Welle, передає «Слово і Діло».

Тіло 27-річного репортера та його подруги знайшли в їхньому будинку в населеному пункті Велка Мача поблизу міста Трнава. Причиною смерті стали вогнепальні поранення: куля влучила журналісту в груди, його дівчині – в голову. Відзначається, що вони були вбиті в проміжку між 22 і 25 лютого.

На думку голови словацької поліції Тібора Гашпара, найбільш вірогідним мотивом вбивства правоохоронці вважають професійну діяльність журналіста.

«Докази вказують на те, що вбивство було спланованим, а не спонтанним», – заявив він.

Кучак був відомим, зокрема, своїми розслідуваннями щодо підозр у податковому шахрайстві. Головними героями його матеріалів виступали перш за все відомі бізнесмени, які, за даними досліджень журналіста, мали зв'язки з правлячою в Словаччині Соціал-демократичною партією й навіть організованими злочинними угрупованнями. В його останніх публікаціях йшлося про продаж квартир в одному з комплексів елітного житла в Братиславі.

«Ми маємо знайти тих, хто зробив це, якомога швидше й гарантувати безпеку всім журналістам», – заявив він.

Прем'єр-міністр Роберт Фіцо відзначив, якщо мотив злочину підтвердиться, то це стане безпрецедентним нападом на свободу преси й демократії в Словаччині.

У поліції повідомили, що нададуть захист іншим журналістам видання Aktuality.sk, для якого писав Кучак.

«Ми шоковані й приголомшені новинами про те, що Ян Кучак та його партнерка, очевидно, стали жертвами жорстокого нападу. Ми зробимо все, щоб допомогти слідству й віддати винуватця правосуддя», – заявили у виданні Ringier Axel Springer, якому належить Aktuality.sk.

Раніше повідомлялося, що в Рівному спалили редакцію сайту про корупцію.

Відзначимо також, що від раку померла журналістка телеканалу ZIK.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: