Євробачення не принесло Україні подвійного прибутку в 2017 році, як обіцяв Нищук

Читать на русском
В Україну досі не повернулися 15 мільйонів євро держгарантій для проведення конкурсу. Якщо й говорити про вигоду, то для країни вона була в першу чергу іміджевою.
Капитал

Міністр культури України Євген Нищук обіцяв, що конкурс Євробачення принесе Україні прибуток і держгарантії уряду повернуться до країни подвійним чи потрійним прибутком. Нагадаємо, 27 липня 2016 року уряд погодив перерахування 15 мільйонів євро для Європейського мовного союзу як гарантії проведення Євробачення-2017. Кошти були спрямовані на той випадок, якби Україна не змогла організувати проведення конкурсу і ЄВС довелося б терміново проводити його в іншому місці.

Таку обіцянку він дав 19 січня 2017 року, нагадує «Слово і Діло».

«Я абсолютно впевнений: все під контролем і Євробачення в Україні пройде. Причому на найвищому рівні. Впевнений, конкурс принесе Україні прибуток, і ті 15 мільйонів євро, гарантованих державою в 2016 році, повернуться вже цьогоріч подвійним або потрійним прибутком», – заявив Нищук в інтерв'ю LIGA.net.

Для підготовки та проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017 у держбюджеті на 2017 рік було передбачено 455,7 мільйона гривень (сума, еквівалентна 15 мільйонам євро держгарантій для проведення конкурсу), в бюджеті Києва на 2017 рік – 200 мільйонів гривень.

У травні в Києві відбувся довгоочікуваний пісенний конкурс, переможцем якого став португалець Сальвадор Собрал. За словами директора Департаменту туризму КМДА Антона Тараненка, Україні не вдалося компенсувати витрати на проведення Євробачення. Конкурс приніс бізнесу близько 500 мільйонів гривень доходу.

У червні стало відомо, що 15 мільйонів євро страхових, які виділив уряд України, заморожені на рахунку в Женевському банку. Причина – судове слухання між НТКУ та четвертою стороною. Причому заморожена сума співмірна з боргом перед Euronews.

1 грудня Кабмін підтримав розподіл коштів, зекономлених при проведенні Євробачення. 128,4 мільйона гривень повернуться в розпорядження НТКУ. Отже, з передбачених видатків держбюджету на Євробачення-2017 було використано 327,3 мільйона гривень.

Станом на 20 лютого 2018 року урядова фінансова гарантія для Євробачення-2017 залишається замороженою на рахунках у Женевському банку.

У 2017 році Україна не отримала подвійного прибутку від проведення конкурсу, тому обіцянка отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Нищук дав 23 обіцянки, з яких 7 виконав, а 6 – провалив.

«Слово і Діло» підбивало підсумки 2017 року. Про поразки та перемоги України – на нашій інфографіці.

Також ми писали про претендентів, які можуть поїхати на Євробачення-2018.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: