Хто має охороняти суди в Україні?

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Відповідно до закону «Про судоустрій та статус суддів», Державна судова адміністрація України мала забезпечити виконання повноважень Службою судової охорони не пізніше ніж 1 січня 2018 року.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала експерт-кримінолог, юрист Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«Якби керівнику МВС радники підказали послатися на закон, тоді б його заяви не виглядали як тиск на суд. Є ж підстави вимагати виконання закону та зняття цих обов'язків із поліції та Нацгвардії», – зазначила Маляр.

Закон, який не виконується, – це беззаперечний привід порушувати це питання публічно, на державному рівні й спонукати до створення нарешті Служби судової охорони, додала вона.

Аваков хоче зняти охорону із судів: реакція соцмережАрсен Аваков сьогодні заявив, що ініціюватиме зняття охорони із судів. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.

Однак, на її думку, враховуючи, що на закон ніхто не посилався, такі заяви, можливо, й без умислу, але демонструють кілька моментів, зокрема те, що всі суди та громадяни, які мають право на доступ до правосуддя, будуть позбавлені охорони через рішення в одній окремо взятій справі.

«Крім того, виходить, що всі попередні рішення судів влаштовували міністра, тому здійснювалася охорона», – уточнила юрист.

Щодо ситуації з пострілом у поліцейського, то немає сумнівів, що відомство має дбати про безпеку поліцейських, підкреслила експерт.

«Вони дійсно щодня перебувають на лінії вогню, це небезпечна для життя робота. Закон також має захищати сумлінного поліцейського під час виконання професійних обов'язків», – констатувала Маляр.

За її словами, в ситуації, що сталася під Солом'янським судом, має розбиратися слідство, адже там не все так очевидно, як здається.

«Але більше питань до громадян зі зброєю, які прийшли під суд і почали агресивно з'ясовувати там стосунки. Є законні інструменти оскаржити рішення суду. Цей процес також можна супроводжувати гучними заявами в медіа й формувати громадську думку, але це буде в рамках закону», – пояснила юрист.

Вона акцентувала, що підозрюваного в стрілянині, яка спричинила поранення поліцейського, не відпускали.

«До нього застосували запобіжний захід, він має зобов'язання з'являтися на виклики слідчого. А розслідування та вирок ще попереду», – резюмувала Ганна Маляр.

Нагадаємо, Арсен Аваков повідомив, що Шевченківський райсуд Києва відпустив з-під арешту активіста, який стріляв у поліцейського під час зіткнень під Солом'янським судом, де обирали запобіжний захід меру Одеси. Після інциденту в МВС запропонували скасувати охорону судів поліцією.

З реакцією соцмереж можна ознайомитися в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: