Продукція країни-агресора: як змінилася торгівля з РФ?

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Якщо до подій останнього Майдану РФ була основним торговим партнером України, то зараз її частка різко знижена.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи торгівлю з РФ.

«Статистика до останнього Майдану говорить про те, що в кожній гривні, яку ми в Україні отримували, десь близько 15-17 копійок проплачували споживачі з РФ. Зараз десь близько 5 копійок, які ми отримуємо, проплачуються з РФ. Так, у нас залишилися торгові відносини, але їхня частка зменшена. Принаймні з точки зору структури нашого експорту», – зазначив економіст.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

Статистика показує 5 копійок у кожній гривні, але вона не вловлює, що частина нашої продукції, яку ми реалізуємо в країнах СНД, також іде на територію РФ, звернув увагу експерт.

«Наприклад, частина машинобудівних товарів, які ми продаємо Білорусі, моментально транзитом переходить на територію РФ. Це така ж система, коли немає авіасполучення з РФ, але при цьому ті, хто літає до РФ, роблять це через Білорусь», – підкреслив він.

Щодо імпорту, то потрібно розуміти, що ми ніколи не були найбільшим і найважливішим партнером для РФ з точки зору купівлі їхнього імпорту, пояснив експерт.

У той час, коли Україна продавала РФ близько третини нашого експорту, то вони продавали 1/20 частину свого експорту нам. Ми ніколи не були для них найголовнішим партнером, з цього потрібно виходити з точки зору економіки.

За його словами, якщо проаналізувати структуру нашого імпорту, то вона також змінилася після останнього Майдану.

«Основне, що ми купували в РФ, – енергетична сировина. В основному газ. У найкращі часи на нашу частку припадало близько 5% в їхній структурі експорту», – уточнив фахівець.

«Якщо подивитися зараз, то знизилися обсяги імпорту з території РФ, але первинний товар, який ми купували, енергоресурс, і частина того енергоресурсу, який ми купуємо з території Європи, має російське походження. Тому сказати, що повністю наші відносини вичерпані, точно не можна», – резюмував Олег Устенко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, що Україна досі продає й купує в Росії. Детальніше – на нашій інфографіці.

Як нардепи обіцяли протистояти роботі російських банків в Україні –в огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: