Нацбанк розширив вимоги до «прозорості» банків

Читать на русском
НБУ продовжує роботу над підвищенням прозорості банківської системи й розширює обсяг обов'язкової для оприлюднення інформації про банки.

НБУ продовжує роботу над підвищенням прозорості банківської системи й розширює обсяг обов'язкової для оприлюднення інформації про банки.

Як інформує «Слово і Діло», про це йдеться в повідомленні НБУ, передають «Українські новини».

В Україні з'явився новий вид банківських рахунківВ Україні вперше введений новий вид рахунків - рахунки умовного зберігання (ескроу) і визначено ескроу-агента.

Із цією метою правління НБУ ухвалило рішення щодо розширення переліку даних про фінансовий стан банків і виконання ними пруденційних вимог, що підлягають оприлюдненню на сайті Національного банку, а також інтернет-сторінках комерційних банків України.

З березня Національний банк розпочне щомісячну публікацію значень економічних (пруденційних) нормативів і складових регулятивного капіталу в розрізі окремих банків. Зараз інформація про нормативи публікується щодо банківської системи загалом. Перша публікація зазначених даних у розрізі окремих банків розкриватиме показники за лютий 2018 року. Інформація про ці показники також публікуватиметься банками на своїх сайтах щомісяця, до 10 числа.

Також банки України розпочнуть публікацію на своїх сайтах оборотно-сальдових балансів, інформації про структуру кредитного портфеля в розрізі видів економічної діяльності, а також даних про якість кредитного портфеля. Оборотно-сальдовий баланс за звітний місяць буде публікуватися до 25 числа місяця, наступного після звітного, а за грудень – до 1 лютого наступного року.

Дані з урахуванням коригувань за звітний рік мають бути опубліковані банками до 25 квітня року, наступного за звітним. Інформація про розподіл кредитів, наданих фізичним і юридичним особам, за класами боржника за звітний місяць має публікуватися до 25 числа місяця, наступного за звітним, за грудень – до 1 лютого наступного року. Дані про структуру кредитів суб'єктам господарювання за видами економічної діяльності публікуються щорічно до 1 лютого року, наступного за звітним.

У повідомленні зазначається, що такі кроки сприятимуть збільшенню транспарентності банків, що відповідає інтересам інвесторів, кредиторів, вкладників, інших клієнтів банків.

Публікація певних даних закріплена постановою правління НБУ від 15 лютого 2018 №11 «Про встановлення переліку інформації, що підлягає обов'язковому опублікуванню банками України». Постанова набуває чинності 21 лютого.

Нагадаємо, обсяг заборгованості українських банків перед НБУ на 1 лютого 2018 року склав 67,650 млрд грн.

Раніше в НБУ назвали число банків, які проводили підозрілі операції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: