Росія зупинить видобуток газу в Чорному морі

Читать на русском
Росія планує зупинити господарську діяльність на Одеському газовому родовищі, яке забезпечує Крим майже половиною власного видобутку газу, через суд з Україною.

Росія має намір припинити видобуток на найбільшому газовому родовищі кримської шельфової зони.

Одеське родовище забезпечує Крим майже половиною власного видобутку газу, розповіли джерела у федеральних і кримських органах влади, пише «Слово і Діло» з посиланням на РБК.

«Вишки Бойка» обійшлися Україні в 200 млн збиткуУ Генпрокуратурі кажуть, що покупка «вишок Бойка» завдала Україні збитків на 200 мільйонів гривень

Таке рішення, як стверджують три федеральних чиновники, пов'язане з міжнародною арбітражною суперечкою з морського права, який ініціювала Україна проти Росії у вересні 2016 року.

Претензії України в рамках цієї суперечки стосуються широкого кола питань, пов'язаних із діяльністю Росії в Чорному морі після анексії Криму. Зокрема, президент України Петро Порошенко говорив, що видобуваючи газ на Одеському та інших родовищах біля берегів Криму, Росія краде природні ресурси на морському шельфі України.

Позовна заява України не публікувалася, розгляди є конфіденційними, але джерело видання стверджує, що з приводу Одеського родовища претензії Києва сформульовані такі: Росія веде там недозволену господарську діяльність. І припинення видобутку – це тактичний хід, формальний спосіб зняти цю претензію, зауважує співрозмовник. При цьому питання про повернення Україні контролю над родовищем, за його словами, не стоїть.

За словами двох федеральних чиновників, припинити видобуток на Одеському родовищі – рекомендація Міністерства закордонних справ. Його правовий департамент бере участь у суперечці від імені РФ, випливає з картки справи на сайті Постійної палати третейського суду в Гаазі (палата адмініструє цей арбітраж, скликаний за Конвенцією ООН з морського права 1982 року).

Україна ініціювала арбітражне провадження проти Росії 16 вересня 2016 року («Спір, що стосується прав прибережної держави в Чорному морі, Азовському морі та Керченській протоці»). Україна вимагає не тлише захисту своїх морських прав, але й відшкодування збитків, зазначалося в повідомленні українського МЗС. Суд стосується незаконного використання ресурсів на шельфах Чорного та Азовського морів, незаконного використання інфраструктури, незаконного видобутку, говорила голова «Чорноморнафтогазу» Світлана Нєжнова.

У травні 2017 року в Гаазі відбулося перше процедурне слухання. До 19 лютого 2018 року Україна має надати до арбітражного трибуналу, що складається з п'яти суддів, доказову базу щодо того, як Росія порушує права України в Чорному морі. Після цього в Москви буде можливість як відповісти на ці факти, так і представити можливі заперечення з приводу юрисдикції трибуналу. Рішення щодо суперечки буде винесене не раніше ніж у 2020 році, випливає з процедурного наказу суду.

Нагадаємо, російська нафтогазова компанія «Роснефть» через санкції щодо РФ призупинила на 5 років геологорозвідку й видобуток нафти на Південно-Чорноморській ділянці в східній частині акваторії Чорного моря.

Як відомо, генеральний прокурор України Юрій Луценко розкрив частину інформації слідства щодо закупівлі сучасних морських бурових установок для компанії «Чорноморнафтогаз» у 2011-2013 роках.

Раніше Бойко розповів, хто є автором скандалу з буровими вишками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: