Час дорожчий за гроші: чому не можна зволікати з приватизацією та як уникнути провалу

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Річ у тім, що в ситуації з приватизацією йдеться не стільки про ціну, скільки про умови. Спектр дуже широкий: підприємства, комплекси, приміщення, обладнання, техніка, торгові підприємства, але якщо зараз нічого не продавати, зволікати й чекати кращого часу, то це не означає, що хоча б сьогоднішня вартість підприємств утримається на цьому ж рівні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи плани уряду на приватизацію в 2018 році.

«На сьогодні більшість підприємств на приватизацію працюють у тіньовому секторі. Тобто, наприклад, приміщення здають в оренду. А плата за оренду йде не до бюджету, а до кишень тих, хто має доступ до управління. Тому йдеться не про ціну підприємств, які приватизують. Основне питання стосується умов ведення бізнесу, які є дуже несприятливими сьогодні», – зазначив Невмержицький.

Для результативної успішної приватизації потрібно, по-перше, створити спеціальну програму, а по-друге, створити умови для інвесторів, додав він.

«Необхідно поліпшити доступ до кредитів. У нас 14% інфляції. Це найвищий рівень. У розвинених економіках вона є обов'язковим елементом економічного розвитку. Ціни підвищуються – товарообіг збільшується. В нас же бізнесу доводиться виживати», – констатував експерт.

Приватизація в Україні для «чайників»: навіщо вона потрібна та як проходитимеУ листопаді парламент у першому читанні схвалив законопроект про приватизацію. Після підсумкового ухвалення документа близько 3,5 тисячі держпідприємств можна буде передати в приватні руки. Слово і Діло розбиралося, навіщо і як це буде відбуватися.

На його переконання, необхідно створювати державні програми для приватизації, знижувати податки, збільшувати доступ до кредитів, захищати інвестора.

«Щоб це працювало, просто слів, заяв прем'єра недостатньо. Потрібен комплекс заходів і участь НБУ, Кабміну, інституцій державної влади», – уточнив він.

«Ніхто не говорить про зниження податків до нуля, але вони мають бути хоча б просто посильними. Якщо це аграрний сектор, то потрібно розвивати фермерство. Оскільки в нас величезні агрохолдинги просто за безцінь беруть в оренду паї, а все що виробляється, йде на експорт. Економіка не розвивається», – звернув увагу фахівець.

За його словами, державні програми мають підтримувати внутрішнього виробника.

«Обов'язково мають бути держзакупівлі. Товаровиробник має бути зосереджений лише на випуску продукції, а не думати про те, що вона не буде продана. У нас же імпорту більше, ніж експорту», – підкреслив він.

Показовою є ситуація в IT-сфері, наголосив експерт.

«У нас затверджений проект «Цифрової адженди» до 2020 року, але фактично IT-бізнес не отримує допомоги від держави. Інтелектуальний потенціал у нас у підсумку хоче працювати або за кордоном, або в Україні, але на іноземні замовлення. Причина – немає умов», – пояснив він.

На його думку, правильним шляхом у цьому плані пішла Білорусь.

«Там запровадили декрет із криптовалюти, діють мінімальні податки, що в підсумку приносить мільярди доларів. Результати говорять самі за себе. Інфляція в них близько 4%, а в нас – 14%», – резюмував Євген Невмержицький.

Раніше «Слово і Діло» розбиралася, навіщо взагалі потрібна приватизація в Україні та як вона проходитиме. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: