Як вирішити проблему детінізації та підвищення зарплат?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Звичайно, коли є нормальні прозорі правила, то що менший рівень тіньової зайнятості, то краще працює вся економічна система. Але це питання вигоди, довіри та порушення закону.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта, оцінюючи ініціативи підвищити мінімальну зарплату в 2018 році до 4100 гривень та провести детінізацію, щоб 90% громадян працювали легально.

«З одного боку, ця проблема – питання порушення закону, а з іншого – виклик для довіри, що зруйнована за багато років. Ну й, безперечно, проблема тіньової зайнятості викликана занадто високим податковим навантаженням. Навантаження на заробітну платню, соціальний внесок та інше – все це не вигідно ані роботодавцям, ані працівникам. У підсумку все пішло в тінь», – зазначив Кухта.

Вихід із цієї ситуації є, але він один – запустити паралельний процес, підкреслив експерт.

Він додав, що передусім має бути знижене податкове навантаження.

«Наприклад, перенесення його повністю на працівника та зниження, щоб воно було максимально низьким. З іншого боку, має бути більш жорстка система покарань. Якщо є порушення закону, то за це потрібно карати. Крім того, має бути якісна прогнозована послідовна політика уряду. Потрібно розуміти, що робив попередній і продовжив робити наступний уряд. Відповідно, тоді буде шанс на детінізацію», – пояснив експерт.

У цьому контексті ініціативи щодо підвищення мінімальної зарплати мають подвійний ефект, продовжив фахівець.

«Річ у тім, що якщо людина оформлена на робоче місце, то частину зарплати вона отримає тіньової. Коли підвищується мінімалка, то автоматично збільшується частка «білої» зарплати. Але це все ж таки адміністративний метод, який можна застосувати один чи два рази, він не може працювати постійно», – уточнив він.

За його словами, це не системна річ, яка працює довгостроково, а разова, що дозволить частково детінізувати заробітну платню.

«У подальшому доведеться рухатися системно, а головне – прогнозовано й послідовно, щоб було зрозуміло, куди ми йдемо. Наприклад, зниження податків можна закладати на роки вперед, поступово знижуючи їх. Уже зараз можна це робити. Так само й щодо мінімалки. Щоб не було проблем, уже зараз можна закладати її підвищення на майбутнє. В такій системі легше працювати всім і з’являється якась довіра. Бізнес не має боятися показувати реальні статки», – резюмував Павло Кухта.

За даними «Слова і Діла», віце-прем'єр-міністр Павло Розенко пообіцяв підвищення мінімальної заробітної плати до 4100 гривень у 2018 році. Минулого року він запевнив, що зростання безробіття внаслідок підвищення мінімалки не буде.

Повний перелік його обіцянок – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: