В Україні знайшли ферми для майнінга криптовалют, які спонсорували бойовиків – Матіос

Читать на русском
В Україні знайшли ферми для майнінгу криптовалют, які згодом перераховували кошти в ОРДЛО для фінансування незаконних збройних формувань.

В Україні знайшли ферми для майнінгу криптовалют, які згодом перераховували кошти в ОРДЛО для фінансування незаконних збройних формувань, закупівлі військової екіпіровки, спорядження, зброї та боєприпасів.

Про це повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос на брифінгу 1 лютого, пише «Слово і Діло».

Біткойн по-українськи: новий криптовалютний офшор для корупціонерів?Криптовалюти – не лише альтернатива всім світовим грошам, але й нові можливості для корупціонерів. Що думають робити з біткойном у світі та як він приживається в Україні – в матеріалі Олександра Радчука.

«Сьогодні (1 лютого – ред.) до обіду завершена низка обшуків у Києві, Київській області та в Черкасах, за результатами яких була припинена діяльність, пов'язана з використанням обладнання для «Яндекс-гроші», які офіційно заборонені на території України, вони прямували для фінансування незаконних збройних формувань «ЛНР» і «ДНР» саме для закупівлі військового екіпірування, спорядження, зброї та боєприпасів», – заявив Матіос.

Ферми для майнінгу криптовалют були облаштовані в складських приміщеннях. За словами Матіоса, вилучена техніка буде оглянута й відправлена на експертизу. Приблизну вартість вилученого обладнання оцінили в 4 млн дол.

«На одному з підприємств міста Києва, зокрема ПАТ «Квазар», на кількох майданчиках декількох поверхів були виявлені та вилучені (і зараз завершується документальне процесуальне оформлення) більш ніж 400 «ферм» для майнінгу криптовалют, понад тисяча блоків живлення, понад тисяча відеокарт, близько 1500 жорстких дисків, 500 материнських плат, ноутбуки, системні блоки, документи, в тому числі ті, що підтверджують перерахування коштів на територію РФ», – заявив Матіос.

Він додав, що ферми були нелегально підключені до електроенергії.

«Під час обшуку за місцем фактичного розташування «ферм», у тому числі в Черкасах, встановлена ​​несанкціонована врізка в загальну мережу електроенергії, так звані електронні лічильники, за результатами яких зафіксована несплата за використану електроенергію, яка становить до 800 тисяч гривень за місяць», – зазначив Матіос.

Розслідування проводилося протягом минулого року. Слідством встановлена особа, яка організувала це виробництво.

«Отримані дані про коло осіб, які сприяли незаконному ввезенню товарів подвійного призначення. Зараз вживаються заходи для встановлення місцеперебування організатора цієї незаконної оборудки, а також його доправлення до органів досудового розслідування», – заявив Матіос.

Раніше в НБУ прокоментували ідею української криптовалюти.

Нагадаємо, Матіос назвав замовника замаху на життя Авакова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: