Вибори президента РФ: чи можливий бойкот і хто представляє основний електорат Путіна

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Акція проти президентських виборів не отримала радикального розмаху. На це вплинула ціла низка причин. Сам сенс, принцип акції трохи дезорієнтує. Тобто акції не за щось, а проти когось. Краще працює ідея «за», ніж «проти».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи мітинги в РФ із закликом бойкотувати президентські вибори.

«Не було об'єднавчого мотиву. Проти виборів, а що далі? Ця акція навряд чи вплине на подальший перебіг виборів у Росії. З іншого боку, певний настрій показали. Зокрема, чимала частина населення не згодна з наявною системою нинішньої влади й хоче змін», – зазначив Пашков.

На його думку, ймовірно, що російська влада була готова до такої ситуації.

«Водночас це лише початок широкої протестної кампанії, яка, вочевидь, ще попереду», – припустив експерт.

Однак, за його словами, питання ігнорування виборів досить складне.

Вибори президента в Росії: яку позицію щодо Криму та Донбасу мають кандидати?Більшість кандидатів у президенти Росії вважають Крим російським, а «республіки» Донбасу – незалежними. Втім, є й винятки.

«Явка виборців багато в чому визначатиметься тим, які дані надасть Центрвиборчком. З іншого боку, для такого повороту в Росії, для бойкоту виборів на сьогодні немає єдиного авторитетного й популярного серед громадян лідера, який би зміг при цьому об'єднати сили всієї опозиції», – пояснив фахівець.

Він підкреслив, що Навальний перебуває за рамками виборчого процесу, а те, що пропонують інші кандидати, на кшталт Собчак і Грудініна, зовсім не те, що потрібно.

«Опозиційний фронт у РФ на сьогодні просто розчавлений нинішньою владою. Це також одна з причин того, що люди виходять із метою напівабстрактного протесту – проти виборів», – додав експерт.

Крім того, потрібно розуміти, що основний електорат Путіна – це в першу чергу державний апарат, уточнив він.

«Опора – це все-таки російське чиновництво. Так званий середній клас у погонах, який складається в тому числі й із силових структур. Це значний опорний кістяк нинішнього режиму, на нього спирається сьогоднішня російська влада», – наголосив Пашков.

Крім того, потрібно розуміти, що багато в чому люди в РФ не те щоб аполітичні, але пасивні й слідують за кимось, констатував експерт.

«Накладається на це сильний ефект зомбування ЗМІ, які перебувають у руках влади. Опозиційних каналів у РФ практично немає», – звернув увагу фахівець.

На його переконання, інформаційно-пропагандистська машина працює дуже активно на масове промивання мізків, особливо останні роки.

«Це серйозно позначається на позиціях, настроях людей. Це також визначає вибори. У перспективі те завдання, яке стоїть перед владою, – забезпечити формулу 70/70, тобто 70 явка і 70 за Путіна, – ймовірно, буде виконане», – резюмував Михайло Пашков.

Раніше аналітики порталу з'ясували, якою є позиція кандидатів на посаду президента в РФ щодо Криму та Донбасу.

Нагадаємо, вибори президента Російської Федерації пройдуть 18 березня 2018 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: