У Казахстані з'явиться віртуальний суд

Читать на русском
Голова Верховного суду РК Жакіп Асанов доручив створити віртуальний суд, під час роботи якого можна не збирати учасників процесу в залі суду.

Голова Верховного суду РК Жакіп Асанов доручив створити віртуальний суд, під час роботи якого можна не збирати учасників процесу в залі суду.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Казінформ».

Михайло ГоловкоГолова Тернопільської обласної ради
Головко пообіцяв надати громадянам право відкликати суддів шляхом референдумуСказано 26 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Як зараз кажуть, штучний інтелект. Це не данина модному слову. Уявіть, комп'ютер за секунди обробляє всю судову практику та закони, й видає кожному судді потрібні рекомендації ... Ми маємо зробити так, щоб можливості IT-технологій міг використовувати кожен суддя. Звичайно, нам це здається фантастикою, але зовсім скоро це стане реальністю. На ці два-три роки ставимо завдання – створити віртуальні суди, де не потрібно буде збирати всіх учасників процесу в залі суду ... Будь-який із них може, перебуваючи вдома, за кордоном, брати участь у процесі. Ми надаємо судові послуги», – розповів Жакіп Асанов, виступаючи на розширеній нараді суддів Верховного суду.

За його словами, є декілька причин того, що в судах не використовують паперовий документообіг. Верховний суддя вважає, що деякі його колеги не володіють комп'ютерною грамотністю й не бажають працювати на комп'ютері. Крім цього, мало висвітлені можливості IT-сервісів, немає технічних засобів, спостерігається низька швидкість і відсутність інтернету.

«Головна проблема – самі судді ... Ми перестанемо носити папери до кабінетів. Виняток – лише справи. Це вже є незворотнім», – уклав він.

Видання повідомляє, що наразі вже працює «Судовий кабінет», через який подано близько 1,2 млн документів. У 2017 році був запроваджений ситуаційний центр, який цілодобово відстежує роботу місцевих судів. За словами авторів, це дозволило оперативно реагувати на всі недоліки роботи суддів та усувати їх.

Раніше президент Казахстану підтримав відмову від кирилиці.

Нагадаємо, посольства України в 20 країнах працюють без керівників.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: