Війна на Донбасі: про що говорять заяви Волкера та якою є позиція США

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Візит Волкера важливий. Показовим є той факт, що він приїжджає до Києва до зустрічі із Сурковим. Але річ у тім, що Україна зараз є не суб'єктом, а об'єктом переговорів. Тієї мети, яку Путін ставив, часткого він досягнув – Україна виведена за рамки процесу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи візит Курта Волкера та політику США щодо Донбасу.

Україна-США

«Україна, як дитина, навколо якої сперечаються двоє дорослих. Це відбулося через бездарну політику Києва, який не скористався вчасно ситуацією, коли ми почали задавати порядок денний. Потрібно було це розвивати, але ми не змогли стати самостійним гравцем. Зараз це є прихованим конфліктом між США та РФ, як і хотів Путін», – зазначив Золотарьов.

«Інша річ, що в США змінилася адміністрація, й вона все-таки розуміє, що до чого, тому, умовно кажучи, один дорослий за нас», – підкреслив експерт.

Зрозуміло, що США діють не в наших інтересах, додав він, але Америка робить те, що їм потрібно, й у цій ситуації наші інтереси збігаються.

«РФ має забути про сфери впливу в світі, в Україні. На це спрямована політика США», – констатував він.

Волкер: Росія - сторона конфлікту

«Поки питання в тому, наскільки політика США може бути різкою, наскільки Трамп сам готовий зараз піти на реальне загострення з РФ, заявити відкрито, що РФ є стороною конфлікту? За цим мають бути якісь нові дії щодо неї. Зараз США і так готують нові санкції проти олігархів РФ», – уточнив політолог.

Однозначно, щодо питання України та РФ у Вашингтоні не сидять склавши руки, просто відкритого конфлікту поки уникатимуть.

«Відкритий конфлікт говорить про те, що події можуть почати розвиватися непрогнозованим чином. Можуть бути якісь збройні зіткнення. Всі це розуміють, але ніхто не хоче загострювати», – продовжив він.

За його словами, той факт, що Волкер говорить про неготовність РФ визнати себе стороною конфлікту, вже дуже важливий.

«Волкер – не просто конгресмен чи сенатор, а людина, яка уповноважена президентом США для дипломатичного врегулювання. Його заяви – це озвучена позиція адміністрації президента США», – пояснив Золотарьов.

Ілюзії росіян

Через рік правління Трампа в росіян відбулося певне протверезіння, вони зрозуміли, що він їм зовсім не друг, наголосив екперт.

Річниця інавгурації Трампа: як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з ПутінимДональд Трамп майже рік тому вступив на посаду президента США. Слово і Діло згадує, що світовий лідер зробив для України та як змінилися відносини США й Росії.

«З іншого боку, з огляду на те, що ці люди мислять категоріями навіть не ХХ, а ХІХ століття, складно сказати, добре це чи ні. Якщо ця ілюзія в них зникла, це означає, що вона замінилась якимись іншими, не менш безглуздими ілюзіями», – підкреслив політолог.

На його думку, зараз складно зрозуміти, які відносини у РФ зі США, але, ймовірно, росіяни відчули, що справа для них може закінчитися так само погано, як за часів Рейгана.

«Трамп із іншої породи людей, аніж, наприклад, Обама. Він бізнесмен і мислить раціонально, тобто інтересами. Він діятиме в рамках цих інтересів. А інтереси США полягають у тому, щоб якомога менше було таких країн, як Росія, Північна Корея, які порушують правила, встановлені сто років тому», – резюмував Володимир Золотарьов.

Як заявив Курт Волкер, поки РФ не визнає себе стороною конфлікту, вирішити питання Донбасу буде неможливо.

Як відомо, 26 січня в Дубаї Волкер планує зустрітися з помічником президента Росії Владиславом Сурковим.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: