ПриватБанк програв апеляцію: Суркіси отримають 1,1 мільярда

Читать на русском
Київський апеляційний адміністративний суд відмовив ПриватБанку в проханні не списувати 1,1 млрд грн з арештованих рахунків у банках за позовом сім'ї Суркісів.

Київський апеляційний адміністративний суд відмовив ПриватБанку в проханні не списувати 1,1 млрд грн з арештованих рахунків у банках за позовом сім'ї Суркісів.

Про це свідчать матеріали суду, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українські новини».

Нагадаємо, що 18 грудня 2016 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про входження держави у капітал ПриватБанку. Згідно з цим рішенням, держава в особі Міністерства фінансів стала власником 100% акцій, а ПриватБанк був докапіталізований на суму 116,8 млрд грн. 3 липня 2017 року Міністерство фінансів України вирішило докапіталізувати ПриватБанк ще на 38,6 млрд грн.

У рамках націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in і були обміняні на акції додаткової емісії банку.

17 травня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб.

Також суд Києва вирішив стягнути з ПриватБанку на користь А-банку, що належить братам Суркісам, списані при націоналізації 364 млн грн.

Ігор Суркіс і його брат Григорій Суркіс, а також пов'язані з ними особи подали 42 позови проти Національного банку України.

При цьому на початку листопада Київський апеляційний адміністративний суд зобов'язав ПриватБанк повернути сім'ї Суркісів 1 млрд грн, $266,2 тис. і € 7,8 тис.

НБУ подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України та звернувся до суду з проханням зупинити виконання рішення до вирішення спору в касаційній інстанції.

Пізніше Виконавча служба відкрила провадження про стягнення з ПриватБанку коштів на користь Суркісів.

Справа ПриватБанку: чи дійсно НБУ міг не знати про махінації у фінустанові?В НБУ заявили, що ПриватБанк був об'єктом скоординованих шахрайських дій, що завдало збитків щонайменше на 5,5 мільярдів доларів. Чи дійсно Нацбанк міг не знати про те, що відбувається у фінустанові, міркували експерти.

11 грудня в ПриватБанку заявили про можливе залучення державних грошей для виплати Суркісам.

Пізніше в НБУ підтвердили можливість рефінансування ПриватБанку при виконанні судових рішень щодо скасування bail-in.

20 грудня ПриватБанк не зміг заблокувати у Вищому адміністративному суді стягнення 1 млрд грн на користь сім'ї Суркісів.

У січні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив ПриватБанку у вимозі не списувати кошти з арештованих рахунків у банках за позовом сім'ї Суркісів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: