Ціни на газ для населення: як змінять методику розрахунку та чи буде подорожчання

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Наразі хочуть змінити формулу з включенням просто європейського хабу, без плюса, доставки. Сама по собі розрахункова формула даватиме нижчу ціну, ніж попередня.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Андрій Герус, оцінюючи інформацію про плани уряду змінити методику визначення ціни газу з квітня.

«Буде подорожчання чи ні, поки сказати складно. Можливо, до певного незначного зростання вартості це призведе, але слід зважати на те, коли її застосовуватимуть, якими будуть ціни на газ у січні, лютому та березні. Якщо в ці місяці ціна буде високою, то середня ціна також буде вищою, й це призведе до зростання. Якщо в лютому та березні ціна на газ піде вниз, то подорожчання не буде. Якими будуть ціни в лютому та березні, ще невідомо», – зазначив Герус.

Те, що Міненерго відзначило збільшення на 8%, може бути з розрахунку станом на сьогодні, але ціна має рахуватися станом на кінець березня, додав він.

«Про зниження, звісно, не йдеться. Але є ще один нюанс щодо формули. Зокрема, ціна газу переглядається тоді, коли є підстави зростання більш ніж на 10%. Тобто, якщо сукупність факторів тягне за собою підвищення ціни на 20%, тоді ціна переглядається. Якщо ці фактори тягнуть на 8% – ні. Тому 8% могли показати для того, щоб окреслити, що ціну не переглядатимуть», – уточнив експерт.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Енергетик пояснив, що зміна формули є ініціативою уряду.

За його словами, це потрібно, щоб не підвищувати ціну на газ, тому що якби була формула «європейський хаб плюс», то підвищення склало б 20-25%.

«Якщо уряд змінює методику, то з одного боку, є якась формула, а з іншого – підвищення не відбувається. Можливо, йдуть за таким сценарієм, щоб зрозуміти, якою буде реакція МВФ на такі ідеї», – резюмував Андрій Герус.

Нагадаємо, ще взимку прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: