Антитерористичні заходи в Єгипті: як захищають туристів

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Влада Єгипту вирішила продовжити режим надзвичайного стану в країні на три місяці в зв'язку з терористичною загрозою. Країна залишається популярним туристичним місцем, в тому числі для українців. Розуміючи це, заходи з посилення безпеки були вжиті дуже серйозні, що викликає повагу.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Армія на вулицях. Як влада Єгипту бореться з терористами» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович нагадав, що в листопаді минулого року бойовики напали на мечеть Аль-Радвіл у провінції Північний Синай, а жертвами цього нападу стали понад 300 людей.

Він додав, що вже наприкінці грудня терористи обстріляли храм християн-коптів на півдні від Каїра, в результаті чого загинули майже 10 людей.

Фахівець відзначив, що в зв'язку з такими подіями МЗС України надав потрібні рекомендації, але зазначив, що для тих, хто вже спланував і оплатив поїздку, вони були запізнілими.

Теракт у Єгипті: кількість загиблих зросла до 305 людейКількість загиблих через теракт у Північному Синаї в Єгипті зросла до 305 осіб. У тому числі 27 дітей. За інформацією місцевої влади, бойовики під'їхали до мечеті на позашляховиках і відкрили вогонь під час п'ятничної молитви.

Розповідаючи про заходи безпеки в країні, журналіст звернув увагу на те, що з огляду на загрозу терористичних атак, працівники поліції чергують у готелях, змушуючи відвідувачів проходити через рамки металошукачів і просвічуючи рентгеном багаж новоприбулих, як це завжди відбувається в аеропортах.

Також, за його словами, правоохоронці у вечірні години патрулюють навіть пляжі.

«Особливо сильно безпека контролюється в людних місцях. Наприклад, у Хургаді, в районі мечеті на відстані в 100-300 метрів один від одного, розташовуються блокпости з автоматниками, а на території самого храму чергували ще й співробітники спецслужб у цивільному. Вони розпитували всіх людей, які здаються їм підозрілими, навіщо й звідки вони приїхали до мечеті», – продовжив Попович.

Храм коптів 6 січня охоронявся ще ретельніше, підкреслив експерт. Він уточнив, що всі прилеглі вулиці були огороджені та оточені поліцією й солдатами, бронетехнікою, а поліцейським допомагали спецпризначенці.

Теракт у Єгипті: кількість загиблих зросла до 305 людейКількість загиблих через теракт у Північному Синаї в Єгипті зросла до 305 осіб. У тому числі 27 дітей. За інформацією місцевої влади, бойовики під'їхали до мечеті на позашляховиках і відкрили вогонь під час п'ятничної молитви.

«Для того, щоб потрапити до храму, слід було пройти два контрольних пункти, на яких відвідувачів пропускали через рамки й ретельно оглядали їхні речі», – зазначив журналіст.

З інциденту під Каїром 29 грудня влада Єгипту, судячи з усього, зробили правильні висновки, акцентував фахівець.

Щодо самого Каїра, то експерт звернув увагу, що вночі всі туристичні автобуси пересуваються під охороною поліції, а в кожному з автобусів сидить поліцейський.

«Сам широкий автобан (по шість смуг в обидва напрямки), який веде безпосередньо до Каїра, охороняється армійськими блокпостами з бронетехнікою», – додав Попович.

Він наголосив, що в Каїрі, більш ніж 20-мільйонному місті контрастів, де поруч із віллами й чистими вулицями можна зустріти нетрі, говорити про безпеку в принципі складно.

«Тут дійсно потрібно бути дуже обережними – хоча б для того, щоб не стати жертвами банальних кишенькових злодіїв», – застеріг фахівець.

Однак є в Єгипті й зовсім безпечні міста, наприклад, елітний курорт Ель-Гуна, потрапити до якого можна морем, на літаках, а також сухопутним транспортом, нагадав він.

«В останньому випадку потрібно пройти огляд, і якщо ви не є туристом, власником елітної вілли або представником персоналу, то вам доведеться віддати охороні свій паспорт. Інакше вас просто не пропустять до міста. В таких умовах організувати теракт на території цієї острівної системи досить проблематично», – додав експерт.

Він констатував, що влада Єгипту багато зробила для того, щоб захиститися від терористів.

«Якщо порівнювати із заходами безпеки в Україні, то в деяких моментах вони діють навіть ретельніше, хоча на території України йде війна», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Армія на вулицях. Як влада Єгипту бореться з терористами».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: